6 drömmar som förändrade mänskligheten
22 Jun 2016 kl: 00:00

6 drömmar som förändrade mänskligheten

Drömmar kan vara läskiga, härliga, förvirrande och ibland helt briljanta. Så pass briljanta att sovaren antecknar den morgonen efter och påverkar hela mänskligheten.

Läs också: Så blir du produktiv när du sover!

Här är tio drömmar som visade sig vara helt briljanta.

1. Mary Shelley skriver världens första sci-fi-roman

Bakgrund: Mary Shelley är på besök hos Lord Byron i hans hem i Schweiz 1816. De bestämmer sig för att skriva varsin spökhistoria under några veckors tid. Shelleys inspiration tryter, dag efter dag, fram tills en natt.

Drömmen: Hon drömmer om en otäck vetenskapsman som står hukad ovanför ett stapplande, hålögt monster som fått liv genom ”oheliga konster”.

Vad hände sedan? Hon skrev boken Frankenstein två år senare, en av världens kändaste böcker, en klassiker och världens första sci-fi-roman.

2. Paul McCartney komponerar ”Yesterday”

Bakgrund: Det är 1965 och Paul McCartney och kompisarna i Beatles är världens kändaste människor. Paul går och lägger sig…

Drömmen: Han drömmer hela melodin till det som kommer att bli ”Yesterday” – världens mesta coverade sång någonsin (med över 2200 versioner).

Vad hände sedan? Han spelade den dagen efter för sina kompisar, som blev eld och lågor. Paul var dock misstänksam, och utgick från att han omedvetet hade stulit melodin från någon annans låt. Hans misstankar visade sig vara ogrundade, och låten låg sedermera etta på Billboardlistan i fyra veckor.

3. Nils Bohr kommer på hur atomen är uppbyggd

Bakgrund: Forskaren Nils Bohr hade länge brottats med uppgiften att plita ner hur atomens struktur ser ut. Han hade blivit känd för att lösa svåra fysiska problem tidigare, men den här gåtan lyckades han bara inte lösa.

Drömmen: Han drömde om atomer – vilket inte var helt ovanligt in his line of work, så att säga – och såg kärnan och allt det där som forskarna kände till. Men utanför den här kärnan såg han elektroner, som snurrade runt, runt. Ungefär på samma sätt som planeter som snurrar runt solen.

Vad hände sedan? När han vaknade upplevde han ett eureka-ögonblick, och drog raka vägen till labbet och kontrolltestade. Teorin stämde, och blev ett av de största vetenskapliga genombrotten i modern tid. Och han fick sedermera Nobelpriset.

4. Larry Page laddar ner hela internet (och kommer på Google)

Läs en tidigare artikel om Larry Pages dröm här! 

Bakgrund: Larry Page är en högst okänd, men begåvad 22-årig student på toppuniversitetet Stanford i USA. Året är 1995.

Drömmen: Han drömmer att han laddar ner alla sidor på hela internet på sin dator, men att han bara sparar länkarna sidorna – och på så sätt kan komma åt dem på ett enkelt och strukturerat sätt.

Vad hände sedan?När han vaknade fattade genast pennan och skrev ner det som slutligen blev grunden till en algoritm. Han använde sedan algoritmen för att driva sin sökmotor, Google. Resten är historia.

5. Albert Einsten kommer på relativitetsteorin

Bakgrund: Albert Einstein är en ung man, långt ifrån publicerad eller ens känd i vetenskapliga sammanhang.

Drömmen: Den unge Albert drömmer att han åker med en släde (!?) ner för ett brant bergsstup, och till slut åker han så fort att han närmar sig ljusets hastighet. Det som händer då – brace yourselves – är att stjärnorna – som av någon anledning syns väldigt klart och tydligt för Albert – ändrade sitt utseende och beteende i relation till honom själv.

Vad hände sedan? Inspirerad av drömmen började han fnula på idén och undersöka om den kunde stämma, och fråga sig själv vad som händer när ett objekt börjar närma sig ljusets hastighet (svaret: tiden står still).

6. Frederick Banting upptäcker orsaken till diabetes

Bakgrund: Frederik Bantings mamma dör i diabetes, vilket får den unge mannen att vilja hitta ett botemedel. Han tar hjälp av en parhäst (Charles Best) och de börjar forska efter ett botemedel. Mycket av deras arbete går ut på att få fram svaret på vad som orsakar sjukdomen – vilken då var okänd.

Drömmen: Han beordras att isolera en hunds bukspottskörtel, genom att sy ihop allt flöde till den (särkilt näringsinflödet).

Vad hände sedan? När han vaknade tänkte han: ”Det här kanske är något?” och gjorde som i drömmen och upptäckte att det fanns ett oproportionerligt förhållande mellan socker och insulin. Han fick givetvis Nobelpriset för den här episka insikten. Och var bara 32 år.

Källa: World of lucid dreaming.