25 Okt 2012 kl: 00:00

5 tips – Undvik klysch-fällan i ditt CV

Klyschor blir klyschor av en anledning – att det ligger en grund av sanning i dem. Samtidigt känner vi på oss att det låter lökigt att under en intervju påstå att man brinner för administrativa rutinsysslor. Här är några tips för att undvika just den här fällan:

Var ärlig
I en flod av klyschor sticker du ut om du helt enkelt skippar dem. ”Att stämma av konton är väl ingen  drömuppgift, men jag har lärt mig göra det noggrant. Och ingår det i tjänsten så fixar jag det.”

Håll dig till rätt årtionde
Det går mode i formuleringar, så testa gärna på din bekantskapskrets för att undvika att hamna i en tidsmaskin.
Ingela Skullman, vd för TeamFactory i Enköping, säger:
– ”Jag är en person som kan hålla många bollar i luften och som gärna sitter som spindeln i nätet.” Det här är klyschor som är en kvarleva från 80-talet. Då var det nytt och fräscht, idag är det bara töntigt.
Om du inte kan undvika dem, håll dig åtminstone till modern tid.

Exemplifiera
– Beskriv situationer när du är dessa ”klyschor” i stället, tipsar Paulina J. Gustafsson, coach på Antenn Consulting AB. Till exempel ”när jag jobbade inom vården fick jag lära mig hur jag hanterar hastigt uppkomna situationer och prioriterar på bästa sätt både för vårdtagaren, kollegorna och verksamheten”.

Tala ur skägget
Det bästa är förstås att helt enkelt sluta använda klyschor och fundera på vad det är du egentligen vill säga.
– Om du faktiskt är en person som har förmågan att hantera många arbetsuppgifter samtidigt och är den som gärna sitter i mitten, koordinerar och håller koll på vad som händer i omgivningen så är det bättre att skriva det i stället för att dra till med gamla klyschor som återfinns i var och varannan ansökan, säger Ingela Skullman.

Ordningen spelar roll
Om du känner att du inte kan komma ifrån en klyscha eftersom ingen annan formulering funkar – begrav den i alla fall långt ner i CV:t. Den så kallade halo-effekten gör att det vi läser först färgar vår bild av det som kommer senare. En olycklig klyscha högt upp på CV:t gör större skada än om den ligger mot slutet.

 

 

LÄS MER

 

 

Vissa saker hör inte hemma i ditt CV. Klyschor får garanterat rekryteraren att sikta på papperskorgen. Här är tipsen som tar ditt CV till nästa nivå.
Från arbetssökande till heltidsanställd på exakt 60 dagar. Shortcuts Karriärmakeover blev en succé för Emma-Klara som fick sitt drömjobb. Här är hennes CV och personliga brev som landade jobbet!