5 tips – Så undviker du trubbel med CSN
3 Apr 2011 kl: 00:00

5 tips – Så undviker du trubbel med CSN

De gyllene siffrorna: 62,5 och 75
Det är lätt att missa en tenta och inte orka ta igen poängen. Och det behöver inte vara något problem så länge du håller koll på CSN:s magiska procentsatser. Under det första året måste du ta 62,5 procent av poängen för att få studiemedel terminen därpå. Under de efterföljande åren har siffran höjts till 75 procent. Så håll koll på resultaten!

Funderar du på att hoppa av?
Alla drabbas vi av tvivel ibland. Har jag valt rätt? Borde jag byta utbildning? Om du väljer att hoppa av kursen kan det vara lockande att låta pengarna fortsätta rulla in, men kom ihåg att varje vecka utan några studier alls på de kurser som du har anmält till CSN kan göra att du får ett högt och snabbt återkrav. Dessutom riskerar du att bli studiemedellös i framtiden. Anmäl ändringar direkt!

Matematik för extrajobbare
Numera får du tjäna ganska mycket pengar innan CSN kommer och knackar dig på axeln och säger att de vill ha tillbaka sina pengar. Under 2011 är den viktiga summan för alla extrajobbare att hålla koll på 68 400 kronor per termin – före skatt. Om du pluggar på heltid under både vår- och höstterminen får du alltså tjäna cirka 137 000 kronor, förutsatt att du inte pluggar under sommaren. Och tro inte att du har kommit undan bara för att du inte har hört något från CSN på några månader, eller ens något år – oftast kollas uppgifterna först två år efter avslutat studiemedelsår. Och då kommer det höga återkravet som en chock!

→Sjukanmäl dig även till CSN Ibland blir man sjuk.
Det är jättejobbigt, och det första man tänker på från sjuksängen är kanske inte CSN. Men om du vill slippa leva på existensminimum är det bra att sjukanmäla dig till Försäkringskassan så fort du orkar – då får du nämligen behålla studiemedlet under sjukdomstiden.

→Sex månader senare …
 Det vi i den här artikeln kallar återkrav är det inbetalningskort, ofta med en hög summa pengar och kort förfallodatum, som ramlar ner i brevlådan när något har gått fel. Men även om allt i din relation med CSN funkar toppen kommer förr eller senare din avbetalningsplan – en stor del av pengarna som varje månad kommer in på kontot ska ju faktiskt betalas tillbaka. Du börjar din avbetalning tidigast sex månader efter det att du senast hade studiemedel, och ska ha betalat tillbaka rubbet efter max 25 år. Sätt det på autogiro varje månad så känns det inte så himla jobbigt.