3 Nov 2011 kl: 00:00

5 tips – Så klarar du ”för stora” utmaningar

1. Kalla det inte svårt!
Hjärnan har en förmåga att anpassa sig när vi hör att något är svårt. Antingen spänner vi oss eller så låter vi bli att försöka med vår fulla kapacitet. Tänker du att något är omöjligt eller förstorar upp allvaret så förlorar du dessutom fokus på uppgiften. Rädslan för misstag hindrar dig från att prestera på topp. Kalla det istället utmanande, spännande, nytt, intressant eller något annat ord som påverkar hjärnan i en positiv riktning och hjälper dig att hålla fokus.

 

 

2. Sätt upp delsegrar.
Dela upp vägen till mål i delmoment. Ju mer utmanade målet eller arbetsuppgiften är, desto fler delsegrar. Att hylla sig själv och samla goda erfarenheter längs en brant uppförsbacke stärker och hjälper längs vägen. Det betydligt lättare för dig att närma dig målet och känna dig som segrare längs vägen.

 

 

3. Fokusera inte bara på prestation.
Har du ett riktigt svårt mål, eller en arbetsuppgift som känns näst intill omöjlig, underlättar det att du fokuserar på något annat än prestationen i sig. Du kan fokusera på vad du kan lära dig, vilka personer du kan fråga om hjälp eller vilka stunder av härliga, eller åtminstone behagliga, aha-upplevelser som du har upplevt under resans gång.

 

 

4. Skilj på person och prestation.
Låt inte ett misslyckande förstöra din dag genom att börja tvivla på ditt eget värde. Prestationen är det du gör och personen är den du är. Det du gör kan värderas, betygssättas, underkännas och kritiseras men du är du och har alltid ett hundraprocentigt värde.

 

 

5. Ha kul!
En förutsättning för att klara svåra saker är att ha kul under tiden. Se det som är roligt längs vägen. Att känna glädje har en avslappnande effekt vilket gör att vi får tillgång till en mycket större del av vår kapacitet och förmåga.