5 tips – Så hittar du ett jobb med balans
7 Dec 2011 kl: 00:00

5 tips – Så hittar du ett jobb med balans

Socialpsykologen Bosse Angelöw är expert på hur du ska få tid och ork att räcka till. I sin forskning har han undersökt hundratals arbetsplatser för att identifiera vad som skapar god hälsa i arbetslivet.
– Nyckeln är att du får tid till återhämtning, både i form av fritid och genom att du gör roliga saker på jobbet, säger han.

Det allra bästa tipset är att jobba med något du verkligen brinner för. Om du dessutom hittar en arbetsgivare som låter dig styra över din egen arbetstid är det en perfekt förutsättning för balans i livet enligt Bosse.

Så känner du igen företagen som satsar på balans

1. Ledarskap. En bra chef är nyckeln till att slippa onödig stress på jobbet. Satsar företaget tydligt på ledarskap? Får du förtroende för de ledare du träffar i rekryteringen?

2. Villkor för föräldrar. Uppmuntrar företaget till att ta ut föräldraledighet? En del företag går in och kompletterar föräldrapenningen så att du har råd att ta ut full föräldraledighet. I vissa fall betalar de dessutom löneskillnaden mellan föräldrar som tjänar olika mycket, för att båda ska ha råd att ta ledigt.

3. Fria arbetstider. Använder företaget flextid? Har du möjlighet att arbeta hemifrån?

4. Träning på arbetstid. Många får svårt att hinna med träning efter jobbet. Ett gym i anslutning till jobbet och möjlighet att träna på arbetstid visar att företaget tar hälsofrågan på allvar.

5. Trivs medarbetarna? Nöj dig inte med den officiella bilden, fråga även medarbetare direkt om hur de trivs på jobbet. Kolla om du har en gammal kursare eller bekant som jobbar på företaget, eller passa på att hänga lite i fikarummet och snacka med folk när du ändå är där på intervju.