5 tips: Så grejar du sommarjobbet
23 Mar 2015 kl: 00:00

5 tips: Så grejar du sommarjobbet

Just nu flödar platsbankerna över av sommarjobbsannonser och sista ansökningsdag har redan gått ut för många. Ändå är det bara en bråkdel av alla de jobb som finns där ute. Hela åtta av tio jobb tillsätts på andra sätt än via traditionell annonsering. Här är tipsen för hur du nosar reda på det perfekta sommarknäcket.

Läs också: 8 situationer när studenter är avis på sina jobbande vänner.

1. Tråla annonsträsket

Annonser är fortfarande en utmärkt källa i jobbjakten. Inom offentlig verksamhet har man på många håll policys som kräver att vissa tjänster annonseras ut. (På vilka grunder de tillsätts är dock en annan fråga). De flesta sommarjobb annonseras ut i början av året, så tråla noggrant igenom Arbetsförmedlingen, alla rekryteringsföretags databaser, företagens egna hemsidor – och glöm för guds skull inte Linkedin-sidorna! Och gör det NU. För har ansökningstiden inte redan gått ut, så gör den garanterat det inom kort. Glöm inte heller bort att registrera ditt cv hos de företag som har egna cv-databaser. Blir det inget sommarvikariat just den här gången, så kan det alltid leda till något längre fram.

2. Ligg ett steg före

Var smart i din omvärldsbevakning. Vad är på gång på orten där du tänkt hänga i sommar? Vad är på gång din bransch eller ditt utbildningsområde? Läs dagstidningar, fackpress, branschsajter och så vidare. Kanske snubblar du över någon informationsbit som skvallrar om var det kommer att behövas folk härnäst? Skicka sedan en spontanansökan på stubben, så att du kan sticka ut från mängden genom att vara först på bollen. Kanske gillar de ditt cv så mycket att de inte ens bryr sig om att annonsera ut något vikariat?

3. Satsa smått

De stora drakarna får in horder av ansökningar, medan småföretagen glider lite under radarn. Gå inte i fällan genom att bara söka dit alla andra söker. Reka av din hemort (eller var du nu tänkt vara i sommar) och fiska reda på företag som skulle kunna ha användning för din kompetens.

4. Spread the gospel

Idag förmedlas åtta av tio jobb på andra vägar än genom traditionella annonser. Det handlar alltså om att dra nytta av ditt kontaktnät till max. Låt ALLA – från mormor och fotbollslaget till studiekamrater och kollegorna på extrajobbet veta att du söker sommarjobb. Ring allt och alla (men undvik kanske folk du inte pratat med på tio år, då kan personen känna sig lite utnyttjad). Sprid ordet på Facebook – det är garanterat ett gäng bekanta som inte hade koll på att du är på jakt och sannolikheten är stor att någon har något tips som kan leda dig rätt.

Varför inte göra en kampanj av din jobbjakt av typen ”Den som ger tips som leder till mitt nya sommarjobb vinner en middag med hembakad kladdkaka at my place”? Engagemang föder engagemang och chansen är större att du hittar det du söker, ju fler ni är som letar.

5. Underskatta inte ett fast handslag

Sociala medier och digitala ansökningar i all ära – men inget slår det personliga mötet. Underskatta inte det personliga mötet. Besök de företag som du vill jobba hos och be om att få lämna över en ansökan, och gör gärna något personligt som sticker ut och visar att du är intresserad. Om det gäller en restaurang kanske du kan föreslå hur de skulle kunna förändra sin meny?