5 tips på självpepp när du är utan jobb
6 Nov 2019 kl: 00:00

5 tips på självpepp när du är utan jobb

1. Kom ihåg ditt eget värde

Påminn dig själv om att identitet bygger på den du är. På din personlighet, på alla dina styrkor och talanger och värderingar och de finns kvar även under din tid utan jobb. Istället för att kalla dig arbetslös kan du kalla presentera dig som att du är ”mellan två utmaningar” eller något annat som känns rätt för dig. Och väljer du benämningen arbetslös så bär den med högt huvud. Du är lika värdefull som alla andra oavsett om du har jobb eller inte.


2. Ta ansvar

Visst är det okej att ha en dålig dag, men undvik att hamna i ”offerrollen”, under en längre tid och att du fastnar i tankar att det är någon annans fel att du inte får jobb. Desto mer ansvar du själv tar, desto konstruktivare lösningar kan du oftast komma på. Skaffa en anteckningsbok där du skriver upp alla små och stora framsteg du gör i jakten på ett nytt jobb och vilka nyttiga personliga lärdomar du gjort på den resan. Ta paus från jobbjakten när det går trögt. Ta tid för sådant som du gillar och som ger dig ny energi. Att söka jobb är ett jobb i sig som du också behöver ta ledigt från ibland. Gör det utan dåligt samvete. Rör på dig mycket. Motion ger dig mer ork att ta tag i det i processen att få nytt jobb som är jobbigast.


3. Fundera på om du fokuserar rätt

Reflektera över vem du är, vad du vill och vilka jobb du söker. Fokuserar du på rätt saker? Kan någonting i din jobbsökarprocess förändras eller förbättras så du inte lägger tid på saker som inte leder någonstans. Testa nya sätt att söka jobb, på nya arenor du inte brukar vara. Våga misslyckas undvik att ta nej personligt. Be om feedback på vilket intryck du gjorde på jobbintervjun fick, så lär du dig mer och mer för varje gång.


4. Skaffa förebilder och nätverka mycket

Vem känner du som hanterar eller hanterade sin period som arbetssökande på att bra sätt utan att de deppade ihop? Vad gjorde de under den tiden? Hur tänkte de? Ta efter det i deras recept som känns rätt för dig och låt dig inspireras av dem. Försök att ofta träffa de i ditt nätverk som orkar stötta dig snarare än får dig att känna sig som mindre duglig för att du just nu är utan jobb. Nätverka mycket, istället för att du isolerar dig. Nätverk ger mer kontakter och chans till jobbmöjligheter och bryter isoleringen, som ibland följer med att inte ha ett vanligt jobb att gå till.


5. Använd bollplank

Själv är inte alltid bäste dräng. Det kan vara riktigt bra att anlita någon form av bollplank som underlättar processen för dig att se konstruktivt på dina styrkor och förmågor och som hjälper dig hålla rätt kurs i jobbsökeriet. En karriärcoach, en mentor eller någon annan form av rådgivare eller tränare kan vara behjälplig i att ställa frågor eller peppa och stötta dig ur svackor och som du jobbar med för att sätta upp nya mål och så vidare. Det är ofta en investering i tid och pengar som betalar sig många gånger om.

 


av: Nina Jansdotter