5 tips för balans i livet
5 Apr 2016 kl: 00:00

5 tips för balans i livet

1. Fysisk träning
Fysisk form och mental balans hänger ihop. När du känner dig i fysisk­ form orkar du automatiskt mer, när du orkar mer blir du mer tålig för ­mentala utmaningar. Det är ingen slump att många i ­ledarposition ­motionerar ­regelbundet, det är mer regel än ­undantag.

2. Inled lätt och öka svårighetsgraden
Min mellanstadielärare tipsade ofta om att börja skrivningarna med att svara på de frågor jag är säkrast på först. ”Genom att klara dem så ­växer du och kan sedan ge dig på de svårare frågorna.” Gör ­likadant när du har en tuff dag framför dig. I stället för att bli handlingsförlamad, ge dig på något enkelt så att du kommer igång – ­sedan kommer själv­förtroendet att öka och du kan ge dig på de tuffare uppgifterna.

3. Nu-övning
Den här övningen är till för att få dig att bli mer koncentrerad och ­fokuserad på nuet och det du gör just nu. Det är stressforskaren Giorgio Grossis som står bakom den här enkla se-hör-känn-övningen för att få bort ovidkommande tankar och annat tankebrus:

Gör så här:

> Tänk på tre saker som du ser just nu.

> Uppmärksamma tre saker du hör just nu.

> Registrera tre saker du känner just nu.

– När du gjort detta, börja om med två saker du ser, hör och känner, –slutligen en sak av varje, och därefter kommer du märka att du blivit­ ­–ugnare och mer medveten om nuet. En enkel och effektiv övning som du kan göra flera gånger du märka att du blivit lugnare och mer ­medveten om nuet. En enkel och effektiv övning som du kan göra flera gånger om dagen för att lugna sinnet och bli mer nu-fokuserad.

4. Skapa tid för återhämtning
En av de viktigaste komponenterna i mental balans ligger i att snabbt kunna återhämta sig efter motgångar. Helt klart gäller det faktum att om du redan är i balans tål du fler yttre påfrestningar, men om du redan håller­ på och vacklar behövs ingen större vindpust för att du ska falla omkull. Se därför till att du får tid för återhämtning varje dag, unna dig att göra det som gör att du kopplar bort ovidkommande tankar och kan få mental och fysisk återhämtning. För vissa handlar det om att träna med avslappningsprogram, andra gillar att läsa en bok, spela tv-spel, att vila en stund eller gå en ­promenad ute i skogen. Vad ger dig återhämtning?

5. Hitta fördelar
Det går att hitta en mening med allt som sker. ”Vad finns det för ­positivt med det här?” är en fråga du kan ställa dig för att hitta de positiva ­aspekterna i allt som händer. Vad som än händer i dag, se det som ­träning i att hitta dolda fördelar även i det som andra ­upplever som odelat negativt. Detta skulle kunna kallas för ”blessing in disguise” då du går på upptäcktsfärd i att hitta bra saker med alla möten, både dem som stärkt dig och dem som tryckt ned dig.