5 tips för att bli mer effektiv
27 Jan 2017 kl: 00:00

5 tips för att bli mer effektiv

I podcasten 4Health listar författaren och hjärnträningsexperten Mattias Ribbing sina mest effektiva verktyg för att minska stress – och få mer gjort. Här är hans bästa tips på hur du blir mer effektiv.

1. Begränsa dina källor

via GIPHY

Ofta vill vi till exempel lyssna på alla senaste podcasts och ta till oss all ny information på en gång. Detta kan bli ett hinder i vår utveckling att verkligen göra något av den information som vi har. Hur skulle det vara att ta en promenad utan en podd i lurarna? När du börjar begränsa olika källor får man plötsligt tid till att samla tankarna på ett nytt sätt. Det kan ge nya idéer och göra dig till en mer effektiv person.

2. Planera med post-it-lappar

via GIPHY

Gör en planeringstavla och sätt upp på väggen – gör tre kolumner och använd dig av post-it- lappar. I vänstra kolumnen sätter du upp lappar med saker som du har att göra. I mitten sätter du den saken som du ska göra just nu, din enpunktslista. Här får bara sitta en lapp åt gången. När du har gjort den flyttar du den till höger, där hamnar alltså allt som du har gjort. Även om detta låter banalt hjälper det till att frigöra hjärnan. Det är bra att tänka i bilder och vi blir mer avslappnade av att ha en fysisk tavla. Det finns också undersökningar på hur endorfinnivåerna ökar av att stryka saker från en att-göra- lista.

Läs mer: Hjärnexperten: 4 sätt att minska stress

3. Mejlkonkurs!

via GIPHY

Hur ser mailboxen ut efter årsskiftet? Ett knep är att göra en ”mejlkonkurs” och ta bort mejlen helt. Detta är dock för de riktigt kaxiga. Många som gör det menar att det inte är något de saknar, det kommer ofta påminnelser och saker löser sig ändå. Känns det inte aktuellt går det att göra en lightvariant och flytta hela inkorgen till en arkivbox och låtsas som att den är borta.

4. Gör inte allt själv!

via GIPHY

Det finns så mycket bra teknik och nättjänster som kan hjälpa enormt mycket, speciellt när det gäller datorstress. Över hela världen finns sajter som kan hjälpa till med allt från problem med Excel eller Word för bara några dollar.

5. Planera dagen smart

via GIPHY

Lägg upp din dag på ett bra sätt. Börja inte med en massa möten eller med att öppna mailboxen. Gå hellre till jobbet lite tidigare och sätt igång med din enpunktslista och få gjort det där som har legat och gnagt. Det sätter en helt annan ton för dagen