5 steg till en stressfri sommar
20 Maj 2015 kl: 00:00

5 steg till en stressfri sommar

Resa, jobba, hänga med kompisar, träffa släkten, plugga eller jobba ikapp inför höst­en… Det är lätt hänt att sommaren blir allt annat än lugn. Men det finns knep för att få en avkopplande semester – här är stressforskarnas bästa tips.

Sömnforskaren: ”Du jetlaggar dig själv – varje helg”

1. Skaffa kontroll

Det kanske låter tråkigt, men nyckeln till en stress­fri semester stavas planering. Genom att förbereda dig i god tid ökar känslan av kontroll, vilket minskar stressen. Sedan kanske inte allt blir som planerat, men det kan du också vara för­beredd på genom att fundera på vilka problem som kan uppkomma och ha alternativa strategier.

2. Planera in vila

När du ändå planerar kan du lägga in tid för återhämtning och vila. Om du är utvilad kan du njuta mer av semestern och stressar inte upp dig lika lätt. En passiv semester är särskilt bra för dig som är väl­digt aktiv resten av året. Om du däremot är passiv till var­dags, till exempel sitter mycket, kan ­du passa på att röra dig mycket på semestern.

3. Sänk kraven

Var ute i god tid, eller sänk ambitionsnivån och kraven på dig själv. Ambitiös kan du vara resten av året. Att sänka tempot är extra viktigt för dig som bara är ledig ett par veckor, kanske för att du måste jobba i sommar. Ett annat tips för att vila upp dig på kort tid är att bryta tydligt mot vardagen genom att göra något annorlunda.

4. Bestäm ambitionsnivå

Fundera på vad en ideal sommar innebär för dig och vad du kan göra för att uppnå den. Om du ska tillbringa semestern med din partner eller familj är det bra om ni pratar ihop er och kommer överens om ambitionsnivån, så att ni förväntar er samma sak av sommaren.

5. Njut!

Sov så mycket du har lust med. Fundera även på att stänga av telefonen ibland, eller åtminstone begränsa hur ofta du kollar mejl och sociala medier. Och överdriv inte ditt planerande, efter­som det också kan skapa stress. Ta dig både tid att ­vara spontan, och tid att vara för dig själv och bara koppla av. Semestern är till för att njutas!

Källa: Stressforskningsinstitutet vid Stockholms ­universitet.