5 skäl till att inte bli för packad på julfesten
8 Dec 2015 kl: 00:00

5 skäl till att inte bli för packad på julfesten

Det är allt dina kollegor pratar om, och snart är den här – firmafesten. Vad ska man ha på sig? När stänger den öppna baren? Kommer Stina ha med sig en sjuttielfte pojkvän? Och sist men inte minst – vem kommer bli för full? Självklart ska du ta en drink eller två, men låt inte det hela eskalera.

Karriärsajten The Muse listar fem anledningar till att du tjänar på att inte vara den som dansar på bardisken:

1. Du slipper bli ”den som dricker för mycket”

Lika bra att checka av den här först. Ingen vill bli känd som hen som inte kunde hantera spriten. Visst, tequilan tycker kanske att det är en bra idé att du lägger dig på bardisken och låter dina kollegor svepa shots från din kroppshydda, men det är det sista du borde göra. Överdriv inte. Om det måste göras är det bättre för dig att någon annan gör det.

2. Du lär känna dina chefer

Beroende på hur många anställda det finns på ditt jobb så kanske du får tillfället att mingla med någon högre upp. Det betyder dock inte att du ska knö in dig i en konversation med cheferna, försök glida in när tillfället bjuds istället. Om du är (någorlunda) nykter så kan du introducera dig själv, berätta vad du gör och hur bra du är på ditt jobb. Byt sedan ämne till något som inte är relaterat till jobbet för att skapa en connection.

3. Du får nya jobbkompisar

Firmafesten är ett utmärkt ställe att lära känna kollegor som du mest bara brukar kallprata med. Även om du är med på alla AW:s så kan du träffa fler kollegor på firmafesten. Har du tur så kanske du får en ny kompis eller till och med en mentor. Att ha någon du kan lita på och som kan stötta dig gör vardagen roligare. Men var försiktig, blir du full för ofta och myser för mycket med dina kollegor kan det bli obekväm stämning., och det är inte kul för någon.

4. Du har roligare

Gränsen mellan berusad och lycklig och full och deppig kan för missa människor vara hårfin. Tänk över hur mycket du kan dricka utan att må dåligt, sätt en gräns och stanna där. Kvällen och morgondagen kommer bli mycket roligare om du slipper minnesförlust, baksmälla och värst av allt – spyor. Ett tips för att hålla sig roligt berusad är Systembolaget app Promillekoll.

5. Folk lär känna ditt sanna jag

Dina kollegor veta att du äger på Powerpoints. Dina presentationer ger upphov till kollektiv avundsjuka på kontoret och du hittar alltid dom bästa gifarna till massmejlen. Några få utvalda kanske vet att du alltid dricker svart kaffe med två sockerbitar och att du har en liten burk med hallonbåtar på skrivbordet. Men det mesta de ser av dig är relaterat till ditt jobb. På firmafesten får du din chans att visa upp ditt sanna jag och samtidigt lära känna dina kollegors sanna jag. Hur ska du veta att du och Josefin båda älskar Orange Is The New Black om du spenderar kvällen vikt över en toalett? Se på festen som ett sätt att inte bara visa upp ditt roliga jag men också en chans att se dina kollegor i samma roll. Vem vet, kanske du faktiskt ser fram emot måndag morgon i fortsättningen.