5 sätt för att multitaska mindre och få mer gjort
8 Apr 2016 kl: 00:00

5 sätt för att multitaska mindre och få mer gjort

”Jag gillar att ha många bollar i luften”. Klassisk klyscha som för många är lika med en typisk arbetsdag. Men, det kan vara värt att se över sin jonglering för enligt forskare är den nämligen värdelös för hjärnan. Att försöka göra många saker samtidigt resulterar i att vi blir mindre produktiva och har lättare för att göra misstag.

Forskaren Clifford Nass föreslår att man jobbar med samma sak i åtminstone 20 minuter innan man byter mellan uppgifterna och att man kollar mailen några få gånger varje dag. Det gör att man kan jobba längre utan att bli störd.

Så försök att fokusera på EN sak i taget. Och prova de här tipsen, så kanske du får mer gjort än om du hade försökt hålla koll på alla bollarna samtidigt.

Så blir du mer effektiv med mindre multitasking

– Gör en lista. Se till att följa den slaviskt. Börja inte med nästa punkt förrän du bockat av den innan.

– Planera vad du ska hinna med under en vecka. Prioritera och var realistisk.

– Om chefen är på dig och vill att du ska ta åt dig fler projekt, trots att du har fullt upp, påminn om att det enda som bidrar till affärsnyttan är de projekt som avslutas. Inte de som startas.

– Bestäm dig för att bara kolla mejlen vid vissa klockslag. Att ständigt ha mejlkorgen uppe gör att du avbryts och onödigt mycket tid går åt till att få hjärnan på rätt spår igen.

– Meddela dina kollegor när du inte vill bli störd så du får möjlighet att fokusera.