5 sätt att behålla jobbet när robotarna kommer
24 Apr 2017 kl: 00:00

5 sätt att behålla jobbet när robotarna kommer

1. Var mänsklig

Brandmän, frisörer, dagispersonal och tennislärare – det finns tack och lov fortfarande många yrken som är svåra att ersätta med robotar. Väljer du ett yrke som bygger på mänsklig kontakt så sitter du ganska tryggt i båten. Till den här kategorin hör även kreativa yrken såsom konstnär och författare. Rutinmässiga administrativa arbeten ligger däremot i riskzonen– det visar bland annat en rapport från Handelshögskolan i Stockholm.

via GIPHY

via GIPHY

2. Bygg robotar själv

Artificiell intelligens är en bransch med en stark och ständigt stigande efterfrågan på kompetens och nytänkande. Om du blir den som bygger robotarna i stället för att konkurrera med dem, då har du förhoppningsvis ditt på det torra ett bra tag till. Var dock noga med att inte konstruera robotar, som i sin tur själva kan konstruera robotar.

3. Ha en robot som kollega

Lär dig att samarbeta med tekniken i stället för att konkurrera med den. Lär dig att kombinera din unika kompetens med rätt digitala och tekniska hjälpmedel. Rätt verktyg kan göra skillnaden mellan bra resultat och helt fantastiska resultat.

via GIPHY

4. Välj en nisch

Vässa din kompetens och skaffa spetskunskaper inom ditt område. Odla dina privata intressen och passioner och låt dem korsbefrukta varandra och din yrkeskompetens. Det är ofta i brytningen mellan olika kunskapsområden som nya idéer uppstår.

5. Vårda ditt nätverk

Ju bredare och bättre nätverk du har, desto mer attraktiv är du på arbetsmarknaden. Ett nätverk är inte bara till hjälp när du letar nya jobb, det är också en tillgång i sig – den som anställer dig får i sin tur även tillgång till ditt nätverk och dina kontakter. Robotar har inga kontakter.

via GIPHY