5 saker jobbsökare borde noja mindre om
12 Dec 2014 kl: 00:00

5 saker jobbsökare borde noja mindre om

Är mitt CV flashigt nog?

För att få CV:t att sticka ut ur mängden är det lätt hänt att man grottar ner sig i djärva färger, designmallar och schyssta typsnitt. Detta är otroligt tidsödande och kan lätt sätta griller i huvudet på den jobbsökande. Fokus borde i stället ligga på att hålla ditt CV så ”rent” och lättöverskådligt som möjligt, där du tydligt markerar ut dina viktigaste kompetenser och erfarenheter för just det jobb du söker. Den enda gången det kan vara ordentligt berättigat att spendera flera timmar på CV-pimpande är om du söker ett jobb som formgivare eller designer.

Hur ska jag tacka för intervjun? När? Hjälp!

Om du har haft turen att få komma på intervju hos ett intressant företag är det smart att följa upp. Men se till att du gör det på rätt sätt. Skriv inte bara ”Tack för intervjun” eller något intetsägande nonsens – tillför något! Knyt gärna an till något ni diskuterade på intervjun. Var personlig! Och glöm inte att höra av dig inom 48 timmar.

Gah, mitt CV tar upp mer än en sida!

Oj, vad många timmar vi lagt ner på att tränga ihop stycken, döda älsklingar och förbanna att vi har för mycket viktig erfarenhet som inte får plats på en Word-sida. Kanske borde detta ta mindre av din dyrbara tid i anspråk? Ja, det borde det. Självklart behöver du inte ta med extrajobbet som hundvakt om du söker civilingenjörsjobb, men all viktig erfarenhet måste med – oavsett om det får plats på en sida eller ej. Om du är orolig för överblickbarheten i ditt CV kan du alltid dela upp det i ”relevanta” och ”övriga” erfarenheter.

Är mitt personliga brev tillräckligt bra?

En sjukt knepig del i att söka jobb är att skriva anpassade, personliga brev till varje företag. Skrivkrampen tenderar att hälsa på – och kanske är du osäker på vilken ton du ska hålla.

Här är några tips som underlättar:
1. Håll din erfarenhet till CV:t och fokusera på dina långsiktiga mål och passioner i stället.
2. Visa att du är insatt i företagets verksamhet genom att berätta hur du kan göra dem bättre.
3. Berätta om egenskaperna som gör dig till en unik och sjukt intressant person.
4. Var personlig! Tänk dig att du skriver ett brev till en god vän – men inte din bästis. Du vill ju inte göra bort dig 🙂

”Ring inte oss”, sa de. ”Vi ringer dig”, sa de.
MEN DE GÖR JU INTE DET!

Hör inte av dig i onödan efter att du sökt ett jobb – det får dig att verka klängig och desperat. Lite som efter första dejten, alltså. Ha is i magen, var artigt intresserad och inse att din potentiella nya arbetsgivare antagligen intervjuar mängder av andra kandidater. En grej du kan göra är att – om du får kontakt – fråga om tidsplanen för tillsättningen av tjänsten. När kan du räkna med att höra av dem igen? Och få inte panik om de överskrider tidsplanen med en dag eller två. Eller tre.

Tipsen är hämtade från karriärsajten The Muse.