5 löne-grejer du måste ha koll på
2 Dec 2013 kl: 00:00

5 löne-grejer du måste ha koll på

Har du koll på det senaste inom löneområdet? Här har vi samlat intressanta fakta och tips som kan vara till hjälp när du lönerförhandlar eller resonerar kring din lön.

1. Prata upp din lön

De som har haft ett lönesamtal på jobbet har 1,2 % högre lön än de som inte har haft det, vilket motsvarar drygt 400 kronor i månaden och omkring 5 000  kronor på ett år.

Källa: Saco

2. Fikarumsskvaller

Pratar du lön med kollegorna? I så fall är du i minoritet, det är nämligen bara 23 procent av svenskarna som gör det, och ungefär 20 procent i snitt i Europa. Desto mer pratglada är kollegorna i Frankrike, där hela 28 procent pratar öppet om sin lön på arbetsplatsen.

Källa: StepStone

3. Missnöjd? Du är inte ensam

67 procent av svenskarna tycker att de har lägre lön än de förtjänar. Detta kan jämföras mot de ynka 2 procent som tycker att de har för hög lön.

Källa: International social survey program, ISSP

4. Färre förmåner

KarriärBarometern för ett par år sedan visar att 40 procent av Sveriges unga akademiker fick lägre lön än de önskat när de började på sina nuvarande jobb. Samma undersökning visar också att 18 procent fick färre förmåner än de hade hoppats på.

Källa: KarriärBarometern 2013

5. Missa inte lönesamtalet!

av 4 ingenjörer hade inget lönesamtal med sin chef förra året. Bland de som däremot hade ett lönesamtal kunde majoriteten påverka sin lönenivå och blev mer motiverade på jobbet. ”Här får vi svart på vitt att lönesamtalet är viktigt för ingenjörerna”, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Källa: Sveriges Ingenjörer