5 karriärmissar att undvika
12 Mar 2014 kl: 00:00

5 karriärmissar att undvika

I strävan efter att skaffa sig den där perfekta karriären som innebär både utmaningar och utveckling – och gärna en tillfredsställande lön – är det lätt att förhasta sig.

Här är de fem vanligaste karriärmisstagen, enligt Eric BarkerThe Week, som gått igenom den stora amerikanska undersökningen Chasing Stars: The Myth of Talent and the Portability of Performance. Där har 400 rekryteringskonsulter från 50 branscher och 500 chefer från 40 länder svarat på frågor om misstag i samband med att man byter eller söker jobb. Och visst känns det onödigt att inte lära sig av andras misstag?

 

Undvik de här 5 karriärmissarna

1. För lite research.

Att bara läsa på inför jobbintervjun räcker inte. Du behöver hålla dig uppdaterad hela tiden kring vad som händer på företaget och utvärdera om du verkligen passar för jobbet – och om det passar dig. Era värderingar kanske inte alls stämmer överens eller så har du insett att du egentligen vill ha en helt annan inriktning på din karriär. Tacka inte ja bara för att, om du inte måste.

2. Pengarna får styra.

Lönen är inte allt, men det är lätt att förblindas av en summa som du kanske bara hade drömt om tidigare. Men pengar är som bekant inte lika med lycka så fundera över hur mycket lönen betyder. Kanske finns det andra faktorer som är viktigare?

3. Du går från något. Inte till.

Låt inte missnöjet med ditt nuvarande jobb göra att du hoppar på vad som helst. Ett förhastat beslut kan göra att du byter ner dig och sen ångrar dig, så gå noggrant igenom vad du har för valmöjligheter innan det är dags att dra vidare. Annars är risken stor att du hamnar i exakt samma sits en gång till.

4. Hybris.

Bra självförtroende är ofta något positivt, men om det blir FÖR stort kan det ställa till problem. Om du har någon person du litar på och som kan vara helt ärlig mot dig, fråga om dina starka och svaga sidor. Du kanske behöver omvärdera dina förmågor. Risken är annars att du aldrig hittar rätt, speciellt inte om du kombinerar din tendens till hybris med att inte ha gjort tillräckliga efterforskningar. (Se punkt 1.)

5. Kortsiktigt tänk.

Du påverkas av illusionen att alla andra byter jobb precis hela tiden. Men relationer byggs upp med tiden och dra inte vidare från något som fungerar bra.