5 initiativ – för ett sundare jobbliv
26 Okt 2017 kl: 00:00

5 initiativ – för ett sundare jobbliv

1. Fritt fram för föräldrar

Föräldraguide med checklistor, inflytande över den egna arbetstiden, föräldravänliga mötestider, möjlighet att jobba hemifrån – och samma möjligheter att följa med i löneutvecklingen trots föräldraledighet. Volvo Cars i Göteborg är Sveriges mest föräldravänliga arbetsplats inom privat sektor. Detta enligt Unionen, som tidigare i år belönade företaget med sitt pris Guldnappen.

2. Kontor i det gröna

Glöm natursköna tapeter och växtväggar – i Växjö har man gått ett steg längre. Här finns nämligen Sveriges första utomhuskontor. Det är fastighetsföretaget Castellum som står bakom initiativet med en 300 kvadratmeter stor arbetsplats under bar himmel. Syftet?  Ökad kreativitet och mindre stress för medarbetarna då forskning visar att ljus, luft och vistelser i naturen gör under för välbefinnandet.

3. Kropp och själ behandlas lika

Sjukskrivningarna på grund av stress har blivit kortare och färre på tågtillverkaren Bombardier. Framgångsreceptet har enligt de själva varit att hantera psykiska och fysiska risker på exakt samma sätt. Saker som stress, överbelastning, ostrukturerade projekt eller oklara mål rapporteras in på samma sätt och i samma system som fysiska risker, tillbud, olyckor och arbetsskador.

4. Livsvård i stället för friskvård

Glöm friskvård – nu är det livsvård som gäller. I alla fall för kommunikationsbyrån Panang i Falun som bestämde sig för att införa en livsvårdstimme i veckan för att få till den mentalaguldkanten och göra medarbetarna lite gladare. Hållpunkten är att man inte ska använda den till att lösa livspusslet – till exempel springa ärenden på en extra lunchtimme – utan det ska i stället vara något som berikar vardagen på riktigt.

5. Sextimmarsdagen gav friskare personal

När personalen vid Svartedalens äldreboende på Hisingen på prov gick ned till sex timmars arbetsdag skapade det rubriker runt om i världen. I januari i år avslutades projektet och resultaten visar att personalen på boendet upplevde sig cirka 30 procentenheter friskare, piggare och lugnare än personal på ett äldreboende i Torslanda där man inte har haft en arbetstidsförkortning.