2 Maj 2012 kl: 00:00

5 fällor när du byter karriär

Tröttnat på din gamla bransch eller ditt yrke och vill testa dina karriärvingar på ett helt annat håll? Här är misstagen du inte ska göra!

1. Inget klart mål.
De flesta som bestämmer sig för att byta karriär har bara ett halvdefinierat mål. De vet att de vill ha ett jobb med mindre stress, bättre framtid, mer pengar, flexibilitet, självständighet eller tillfredsställelse. Men ett karriärmål ska vara heltäckande, specifikt, klart, tydligt och realistiskt. Det ska inte bara handla om vad du vill fly ifrån utan vart du vill baserat på vem du är, hur jobbmarknaden ser ut och potentiella fallgropar.

 

2. Ingen klar bild över dina styrkor
Många ägnar mer tid åt att oroa sig över sina svagheter än att fokusera på sina styrkor. Men det är dina styrkor – inte dina svagheter – som avgör hur lyckad karriär du får. Så kartlägg dem!

3. Ingen planering
Många planerar en utekväll noggrannare än sin karriär. Självklart är ett karriärbyte något de flesta tänker mycket och länge på. Men det är inte samma sak som att jobba fram en detaljerad plan. Du måste göra en grundlig research –prata med människor som har den karriär du är ute efter och läs böcker och branschtidningar. Skaffa en mentor du kan diskutera med, utveckla strategier för potentiella problem och ta reda på vilken utbildning och träning du behöver.

4. Inte motiverad
Många vill byta karriär, men kommer aldrig till skott. Och visst är det mänskligt att hitta på ursäkter. Men när det gäller ett karriärbyte behöver du verkligen vara motiverad. Det är bara ihärdigt, dagligt och väl genomtänkt arbete som kommer att ta dig dit du vill.

5. Ingen individualiserad söka jobb-strategi
Ska du byta karriär behöver du en bra strategi. Du börjar ju om på ruta ett och får nu konkurrera med nyutexade. Så säg aldrig att du byter karriär – säg istället att du tar nästa steg i din karriär. Och se till att ditt CV inte låser in dig i din gamla karriär: Se upp med branschspecifik jargong och lyft tydligt upp erfarenheter och kunnande som kan vara till nytta i din nya karriär.

 

 

LÄS MER:

 

Trivs du inte på jobbet? Känner du att det dåliga stödet från ledningen gör dig oproduktiv? Homer Simpson, gurun av jobbetik, vet hur du hanterar det.
Hur känns ditt jobb? Roligt och inspirerande eller tungt och stressigt? Kanske är det dags för en karriärmakeover? Ta reda på det med Shortcuts test!