5 cv-klyschor att undvika
10 Jun 2014 kl: 00:00

5 cv-klyschor att undvika

Är ditt CV fullt med beskrivningar som ”flexibel”, ”stresstålig” eller ”gillar att ha många bollar i luften”? Akta dig för att skicka iväg din ansökan innan du har fixat till dessa. Risken är att dina snärtiga formuleringar framstår som tomma ord för rekryteraren. – När man skriver ett brev gäller det att sticka ut. Men använder man klyschor blir det inte särskilt originellt. Det känns dessutom inte riktigt ärligt eller äkta, utan låter som om man bara drar till med något man hört någonstans, säger rekryteraren Roland Gustavsson.

Oavsett vilken utsliten formulering som har smugit sig in i din ansökan finns det en lösning. Rädda ditt CV från papperskorgen genom att byta ut dina klyschor mot konkreta exempel:

 

1. ”Resultatorienterad”

Klart att du har företagets vinning för ögonen (och inte lönen eller den trevliga arbetsmiljön mitt i stan), men arbetsgivaren letar efter en person som kommer ge dem resultat för lönen, så det gäller att lägga fram ditt målfokus på ett snyggare sätt.

Konkretisering: Lyckades du spara pengar åt tidigare företag, eller ökade du deras vinst eller försäljning? Kanske sparade du tid åt dem genom att utveckla ett nytt system? Släng jantelagen åt skogen och skryt smart om dina prestationer. Förkorta inte heller siffror – skriv 3 000 000 kronor i stället för 3 miljoner kronor. Då kommer personen som ögnar igenom ditt CV direkt att fastna vid dessa eftersom siffror sticker ut.

 

2. ”Lätt för att samarbeta” alternativt “Lagspelare”

De rekryterare som har sett ”jag avskyr att samarbeta” i ett CV kan (förhoppningsvis) räknas på ena handen. Det är klart att alla vill framstå som lätta att arbeta med, eftersom alla måste samarbeta med en kollega, chef eller kund förr eller senare.

Konkretisering: Ta upp ett projekt eller ett exempel där du jobbade i grupp och där du hade en roll som visade upp din ypperliga samarbetsförmåga. Du kan få pluspoäng om du har löst några konflikter på arbetsplatsen.

3. ”Jag brinner verkligen för det här”

Jaha, och så kommer förmodligen alla andra skriva i sitt CV också. Tricket är att ge exempel som visar exakt hur intresserad och insatt du är i ämnet eller företaget.

Konkretisering: Visa att du följer med och har koll på branschnyheter eller att du använder din fritid till att fördjupa dig: att du prenumererar på flera tidningar/och har en egen blogg följer andra bloggar med branschinriktning/har gått på seminarium/har vidareutbildat dig inom detta ämne och så vidare.

4. ”Ansvarig för”

Alla har ansvar för något på jobbet, men det säger ingenting om huruvida du är en ansvarsfull person eller inte.

Konkretisering: Har du tagit dig an nya uppgifter eller styrt upp något projekt som hängde löst? Ta upp det!

 

5. “Projekledarkompetens”

Vi får hoppas att det var något mer avancerat än senaste afterworken du arrangerade (även om denna uppgift kan tas upp i det personliga brevet för att promota dig som en ”perfekt och omtänksam kollega”).

Konkretisering: Berätta om ett event eller projekt du var riktigt nöjd med eller där du hade ett stort ansvar.

 

Viktigt att tänka på: Rekryteraren har en huvudfråga som den riktar in sig på: Vad kan just du göra för företaget? Oavsett vilken klyscha du siktar på att omforma i ditt CV – tänk igenom om den hjälper dig att visa upp personen som ska ”fylla luckan” hos arbetsgivaren.

Källa: Dr. Sander Marcus och Monster.se