5 chefer du inte visste var introverta
27 Jun 2016 kl: 00:00

5 chefer du inte visste var introverta

När ska vi göra någonting åt nidbilden av att den introverta typen bara kan sitta på sin kammare, folkskygg och med flackande – rädd för att ta eller utsättas för sociala initiativ? Verkligheten ser inte ut så. I dag finns det utrymme för introverta personer att ta en ledarroll – och här är fem extremt inspirerande exempel på personer som lyckats (Spoiler alert: en är president och en kan bli). Personer som visar att du inte behöver vara den mest högljudda i rummet för att höras.

1. Barack Obama

Att inneha världens mest åtråvärda ledarposition – USA:s president – kan framstå som en fullkomlig mardröm för den introverte. Varje ny dag innebär hundratals möten med människor, och det späckade schemat lämnar oerhört få tillfällen för vila och laddning av batterier.

Barack Obama har oftast kritiserats för sin ibland tankspridda personlighet, men har oftast i dessa sammanhang bara varit eftertänksam. Ett vanligt drag hos en introvert.

En Vita Huset-journalist har sagt: ”Jag tror inte att han inte gillar människor. Jag VET att han inte gillar människor. Han är en introvert. Jag har känt honom sedan 1988, och han är inte en person som har en stor vänskapscirkel. Han är mer en person som gillar att hålla sig för sig själv, men med en extraordinär kommunikationsförmåga.”

Obama är känd för att inte gilla småprat, och han brukar också smyga in till ovala kontoret efter möten för att ladda batterierna.

 

2. Mark Zuckerberg

Det är en liten oväntade take på det hela, att grundaren av The Social Network nummer 1, Mark Zuckerberg, är introvert. Men det är precis vad han är. Sheryl Sandberg, COO på Facebook, har sagt: ”Han är blyg och introvert och många uppfattar honom inte alls som särskilt varm första gången de träffar honom. Men det är han.” Sheryl Sandberg har för övrigt coachat Mark Zuckerberg i sin hantering av personalen, för att hantera sociala och politiska utmaningar.

 

3. Hillary Clinton

Efter att i många år har levt i skuggan av sin bevisligen extroverta make, har Hillary Clinton – i takt med att själv har gjort politisk karriär – anklagats för att var återhållsam (särskilt med det privata) och en inte lika karismatisk figur som sin make.

En politisk journalist sammanfattar den demokratiska presidentkandidaten så här: ”Många utgår från att allt hon gör är någon sorts signal på hur hon tänker uppbära sitt presidentämbete, och att hon vill framstå som lugn och lågmäld. Men Hillary är bara en introvert, det är inte konstigare än så.”

4. Warren Buffet

Kan en introvert typ bli en framgångsrik entreprenör och tjäna multum med pengar – något som oftast lite slarvigt bara krediteras påpassliga, säljiga extroverta typer (tänk Donald Trump, Richard Branson eller Bert Karlsson)? Ja. Susan Cain, författade till boken Quiet: The Power of Introverts säger följande om Warren Buffett: ”Han är ett klassiskt exempel på en introvert som fattar försiktiga, genomtänkta risker.”

5. Bill Gates

Världens rikaste man, och en av världens mest givmilda filantroper beskrivs av samma Susan Cain som tyst och blyg, men med ett starkt patos och som inte skräder med orden när det gäller att offentligt tala om sina åsikter (något som förvisso kan vara ganska sällsynt för introverta – som hellre håller sina åsikter för sig själva.)

Den före detta Microsoft-vd:n Steve Ballmer beskriver honom så här: ”Bill vet att det är viktigt att undvika vardaglig och onödig artighet för att snabbare nå fram till andemeningen hos ett problem. Han gillar när alla, till och med en junior kollega, utmanar honom och det är bara ett tecken på respekt när han skriker tillbaka.”

Källa: Fastcompany.