5 anledningar att lära sig ett nytt språk
9 Apr 2018 kl: 00:00

5 anledningar att lära sig ett nytt språk

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med EF Education First

1. Du håller hjärnan i toppform

Forskarna är överens: Det finns bara fördelar med att tala flera språk. Undersökningar visar att språkinlärning är riktigt bra kognitiv träning – hjärnan blir bland annat starkare, smidigare och växer. Studier av barn som växer upp med flera språk visar dessutom att de har bättre simultanförmåga än andra barn och att flerspråkighet tycks ha ett visst skydd mot alzheimer.

2. Du blir attraktiv på arbetsmarknaden …

Många rekryterare förstår att det ligger mycket arbete och drivkraft bakom att lära sig ett språk, vilket säger mycket positivt om dig som person. Hur pass meriterande de faktiska språkkunskaperna är beror naturligtvis på vilket jobb du söker, men i takt med globaliseringen och digitaliseringen blir det generellt sett viktigare att kunna kommunicera med kollegor och kunder i andra länder. Enligt Svenskt Näringslivs rapport ”Arbetsgivarens syn på utlandserfarenhet” från 2010 kan du tjäna upp till en halv miljon kronor mer i lön under ditt arbetsliv om du har en utlandserfarenhet i bagaget.

3. … och i dejtingdjungeln

Är du ofrivillig singel? Testa att berätta om dina språkkunskaper på din dejtingprofil! 97 procent tycker nämligen att det är attraktivt med människor som talar flera språk – och allra sexigast anses franska, italienska och spanska vara. Åtminstone enligt en undersökning bland språkutbildningsföretaget Rocket Languages medlemmar (som förvisso är något partiska i frågan).

Ta reda på hur långt dina engelskkunskaper räcker! Skulle du klara dig utan missförstånd i Autralien, Storbriannien eller USA?

4. Du kan förverkliga utlandsdrömmen

Drömmer du om att bo, plugga eller jobba utomlands? Om du redan behärskar språket som talas i landet dit du vill flytta känns det ofta lättare att ta första steget till en internationell karriär. Och vi behöver väl inte ens nämna att språkkunskaperna gör allt – från bostadssökande och myndighetskontakter till det sociala livet – mycket lättare när du väl är på plats?

5. Din värld blir större   

Att få nya perspektiv är oslagbart för den personliga utvecklingen. Och ju fler språk du förstår, desto större möjligheter har du att knyta kontakt med intressanta människor och ta del av deras tankar, historier och sätt att leva. Vem vill inte uppleva de mer genuina sidorna, istället för turistfällorna, på utlandssemestern? Om du dessutom har lärt dig ett språk i landet där det talas är chansen ännu större att du kommer närmare lokalbefolkningen, genom att förstå även de uttryck som inte finns i skolböckerna. 

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med EF Education First