4 Jul 2011 kl: 00:00

4 tips – Så väcker du liv i ditt nätverk

Det var när Peter Michanek, egenföretagare och IT-konsult, började använda affärsnätverket Linkedin som han insåg hur många han känt genom åren men sedan tappat kontakten med. Han ville hitta ett sätt att hålla relationerna levande, och ambitionen mynnade ut i det han kallar G8-träffar.

 

Träffar skapar kontakt

En tisdagkväll i månaden träffar Peter sju utvalda personer ur sitt nätverk på en pub i Stockholm. Bland de inbjudna finns såväl tidigare kollegor och kunder som vänner och släktingar. Yrken och åldrar varierar, men oftast finns det en röd tråd. Exempelvis skapar Peter ibland en kedja av relationer, där deltagare A känner deltagare B som i sin tur känner deltagare C.
– Fast det fungerar inte alltid, berättar han, för om deltagare B tackar nej så spricker kedjan. Men det finns andra sätt att skapa sammanhållning, som att bjuda in personer som läst vid ett visst lärosäte eller som jobbar
i samma bransch.

 

…och jobb

Peters främsta ambition är alltid att sätta samman en grupp som får en trevlig kväll tillsammans.
– Skillnaden mot traditionella branschmingel är att mitt fokus ligger på det sociala umgänget snarare än affärsnyttan.
Det ena behöver förstås inte utesluta det andra. Många i Peters nätverk är egenföretagare, och startsträckan för affärer blir kortare när man har en gemensam bekant som referens. Det intygas av Karin, rekryterare och före detta kurskompis till Peter:
– I vintras var jag på jakt efter en webbspecialist åt en kund. På en G8-träff fanns en frilansande webbutvecklare som senare fick uppdraget!

Hoppas på fler anhängare

Peter har noggrant tänkt igenom G8-konceptet. Det är alltid åtta personer inklusive honom själv.
– Det är tillräckligt många för att intressanta diskussioner ska uppstå, och för att få en bredd bland deltagarna. Samtidigt är det tillräckligt få för att alla ska kunna delta i ett gemensamt samtal.
Responsen har varit bra. Även de som inte kan delta brukar uppskatta initiativet. Svårast hittills har det varit att locka personer som är mitt i karriären eller har chefsroller.
Nu är Peters förhoppning att konceptet ska anammas av fler, så att han blir inbjuden till andras G8-träffar och därmed får utöka sitt numera aktiva nätverk.

 

4 bra träfftips enligt g8-konceptet

 

→ Välj en pub med låg ljudnivå.

→ Åtta deltagare är en bra gruppstorlek. Ha en röd tråd som förenar deltagarna.

→ Ha förståelse för att folk är upptagna. Några tackar alltid nej så bjud några extra personer.

→Ett tydligt o.s.a-datum underlättar planeringen och signalerar seriositet.

 

 

 

 

Utöka ditt kontaktnät med hjälp av Shortcut

Hitta medlemmar som matchar dig!

 

Sugen på att utöka ditt nätverk för att kanske skapa nya affärsmöjligheter eller hitta drömjobbet?
Testa vår matchningsfunktion och hitta Shortcutmedlemmar som matchar dig att nätverka med!