4 tips för att komma igång med idén
18 Maj 2014 kl: 00:00

4 tips för att komma igång med idén

Hon älskade sitt jobb men ­längtade efter en annan tillvaro. Till slut satte hon sig ner och räknade på hur mycket drömlivet skulle kosta, sedan­ sa hon upp sig och startade eget. Här ger Marlena Batist sina bästa råd till dig som lockas av ett liv långt bortom nio till fem.

När bestämde du dig för att starta eget?

– Jag kom till en punkt där jag kände ”is this it?”. Jag hade redan mitt drömjobb som varumärkesstrateg på LynxEye och kunde inte tänka mig ett bättre jobb. Samtidigt ville jag inte fortsätta på samma bana livet ut. Just då hade jag en ganska stereotyp bild av entreprenörskap, jag såg storföretagaren framför mig och det var inte något jag kunde identifiera mig med. Men under min ”funderarfas” träffade jag människor som såg entreprenörskapet mer som en livsstil, där det handlar om att göra det du tycker om och framför allt i lagom mängd. Jag fick upp ögonen för en typ av entreprenörskap som handlar om att räkna ut hur mycket din drömlivsstil kostar och sedan skapa ett företag som drar in tillräckligt mycket för att finansiera det livet och samtidigt ger mycket tid över till annat viktigt. I det entreprenörskapet fanns det utrymme för mycket frihet och det tilltalade mig.

Vad fick dig att våga ta steget?
– Det handlade inte så mycket om att våga, jag kände att jag inte hade något annat alternativ än att prova. Sedan hjälpte det såklart att träffa andra som redan gjorde det jag själv ville åstadkomma. Lite – ”kan de, så kan jag” hjälpte mig på traven.

Hur blev du bemött av din omgivning?
– Det är lustigt det där. När jag sade upp mig såg de flesta mig som en karriärist och var rätt skeptiska till att jag skulle starta eget. Men i dag hör jag ganska ofta att jag är den typiska entreprenören. Människor vill dig väl, men de ser bara var du är
i dag, inte vart du är på väg.

Vad är entreprenörskap för dig?
– Entreprenörskap är egentligen att skapa något, att förverkliga en idé. Men jag ser det också som ett verktyg till att leva livet på sina egna villkor.

Vad är viktigast för att komma igång?
– Att börja. De flesta hamnar i planeringsfasen alltför länge. En idé i sig är inte mycket värd, du måste göra någonting av den.

Vad gör du nu?
– Jag driver mina företag på resande fot över laptopen från södra delarna av Afrika. Just nu sitter jag på stranden vid Lake Malawi.

Hur viktigt är det att ha en bra affärsidé?
– Jag hör till dem som inte tycker att det är särskilt viktigt. Det är inte i idén det sitter, det viktiga är hur du använder den. Få affärsidéer är unika, de flesta är varianter av något som redan existerar.  Jag brukar däremot alltid testa mina idéer på potentiella kunder. Investera inte massa tid och pengar i något som du inte är säker på att någon vill ha.

Råd till den som vill starta eget?
– Sätt igång vid sidan av det du gör för tillfället. Att starta eget kan du göra på tio timmar i veckan och det har alla tid med. Sedan när ditt företag börjar ta fart är du i ett bättre läge för att ta ställning till om du ska säga upp dig eller inte. Du har inget att förlora på att prova. Det är alltid bättre än att sitta och fundera på hur livet skulle vara om du hade vågat följa dina drömmar.

Marlenas checklista – kom igång med din idé!

1. Mesa. Säg inte upp dig utan testa din idé vid sidan av det du gör i dag.

2. Satsa noll. Sälj din idé först – försök att inte satsa några pengar innan du har minst en garanterad kund.

3. Jobba lite. Men jobba smart. 80 procent av resultaten kommer ändå från 20 procent av det du gör.

4. Sam­arbeta. Du ska inte göra allt själv, ta hjälp av andra.

5. Misslyckas ofta. Du behöver inte kunna allt från början, du lär dig.