26 Maj 2011 kl: 00:00

4 skäl att söka jobb i sommar

Intervjun publicerades i Shorcut för några år sedan, men är lika aktuell i dag som någonsin.

Låt oss nu en gång för alla döda myten att det är omöjligt att skaffa nytt jobb på sommaren! Vi intervjuade Frida Lindblom, fd rekryterare och nu HR-manager på XLENT, och fick 4 anledningar till varför sommaren är ett guldläge för dig med stora karriärdrömmar.

1. Arbetsgivaren har mer tid att analysera personalbehov.
I motsats till vad många tror är det under sommaren som personerna med ”the power to hire” (det vill säga precis den målgruppen som du ska fokusera på när du är på jakt efter ditt nya jobb) har tid för reflektion.

Om du har gjort din hemläxa och vet hur du skulle kunna bidra till verksamheten är det nu som du ska presentera dig själv och dina färdigheter. Ett riktat CV och brev har större möjligheter att hitta fram till rätt händer på sommaren!

2. Lättare att få tag i jobben som ”inte syns”.
Visste du att 80 procent av jobben som finns aldrig kommer ut i annonsform? Detta beror ofta på att de tillsätts inom nätverket på arbetsplatsen. Nu är det dags att se till att du kommer in där och att du finns i så många människors medvetande som möjligt.

En klar fördel med sommaren är att det blir lugnare på kontoret, vilket innebär att dina nyckelpersoner inte är lika svåra att få tag i och lirka med på en lunch eller en fika i det fina vädret. Att du är så målmedveten och karriärsugen mitt under högsommaren skickar dessutom ut signaler till din kommande arbetsgivare att du är en handlingskraftig person!

3. Mindre antal sökande på de annonser som är ute.
Bara för att du har fattat det här med att dra nytta av sommaren för att boosta din karriär så betyder det inte att alla andra har gjort det. Detta innebär i förlängningen att det är mindre konkurrens på de annonser som kommer ut och arbetsgivarna bli inte nerringda av villig arbetskraft. Se till att utnyttja detta läge.

Sök på annonser som du kanske annars inte skulle ”vågat” söka för att du tror att de kommer välja någon annan som har mer erfarenhet. Kom ihåg att alla är vi barn i början och att detta kan vara din chans att få in en fot på ditt drömföretag!

4. Du har tid att slipa på dina ansökningspapper.
Tillhör du gruppen som har ett arbete idag och som ska på semester? Nu har du chansen att verkligen slipa på ditt CV och brev. Det är ju rent krasst det som tar dig till intervjun så varför inte sätta dig ner och titta igenom dina dokument och se till att de är i toppklass!

En annan viktig del i ditt jobbsökande är att ha koll på ditt värdeerbjudande och att ha det formulerat i en slagkraftig ”oneliner”. Man vet ju faktiskt aldrig när möjligheter visar sig, det kan vara på formella mingel lika gärna som i kön till glasskiosken!