4 sätt att vässa dina att-göra-listor
29 Mar 2016 kl: 00:00

4 sätt att vässa dina att-göra-listor

Oroa dig inte, då är du som 99,98 procent av övriga mänskligheten. Men med följande life hacks från bloggen The Muse – signerade Caren Merrick, grundaren av Pocket Mentor – kan du få ordning på livspusslet.

1. Var tydligare!

Lägg ner lite energi och tid på dina punkter. Skriv inte någonting som du begriper just i ögonblicket, men som tio timmar senare framstår som ren rappakalja, typ: ”Fixa det Britta mejlade om i torsdags”. Det är samma mekanism som när du vaknar av att ha drömt något svincoolt och verkligen vill minnas det, men tänker att du inte behöver skriva ner det eftersom det var så svincoolt, och så har du glömt det fyra minuter efteråt.

2. Lista färre (och viktigare) punkter!

En att-göra-lista innehåller vanligtvis punkter som varierar i tidslängd. En punkt tar tio sekunder, en annan punkt tio minuter och en tredje punkt tio timmar. Det mänsklig psyket är enkelt: vi väljer de enklare, kortare sysslorna först för att belöna oss själva. Konsekvensen blir givetvis att de största (och oftast viktigaste) punkterna blir kvar. Och den totala ångesten tar över!

3. Inkludera pauser!

Undersökningar visar att de allra mest produktiva människorna jobbar i 52 minuter innan de tar en paus på 17 minuter. Pauser är med andra ord essentiella för att få ihop livspusslet – men om du inte räknar med dem när du planerar din att-göra-lista så kommer du gravt underleverera. Eller – ännu värre – du går in i väggen.

4. Strunta i energitjuvar

Fokusera på vad som faktiskt ÄR dina arbetsuppgifter. Det är dessa som ska rymmas i dina att-göra-listor. Har du en energistjälande kollega som cc:ar dig i mejl eller på andra sätt kräver din uppmärksamhet och hjälp var och varannan minut? Var hård men rättvis mot personen i fråga om du ombeds göra saker som du inte ska. ”Just nu har jag ganska fullt upp med annat, men om du vill kan jag fråga min chef om jag bör omprioritera”. Då får du oftast ett ”Nej, det är lugnt, kör på du”, och du slipper personen i fråga. Eller, om du får ett ”Ja, gärna”, då kommer chefen ge dig ett tydligt underlag för att säga nej. Gärna för all framtid!