Statusjakt
Kraven på att vara perfekt blir hela tiden högre och allt fler lider av oro och ångest. Vilken roll spelar statusjakten i de sociala medierna? Den frågan diskuteras när Folkuniversitetet bjuder in till en föreläsning om online-samhällets nattsida.
Var går gränsen mellan självbeundran och självhat, och varför tar sig mäns och kvinnors ”olycka” så skilda uttryck? Vilka är de långsiktiga kognitiva, emotionella och psykosomatiska konsekvenserna av den mobila och digitala teknikanvändningen?
Under föreläsningen Online-samhällets nattsida diskuteras denna problematik tillsammans med Kristian Petrov som är fil. dr. vid Institutionen för historia och samtidsstudier på Södertörns högskola.
Föreläsningen har sin utgångspunkt i idéhistorisk forskning om människan som existentiell och psykosocial varelse och ger perspektiv på såväl individen som samhället i den aktuella utvecklingen. Vad innebär det för vårt självmedvetande att vi ständigt är uppkopplade? Vilka är fördelarna, eller nackdelarna, med att aldrig hinna ha tråkigt? Och hur påverkas vi av statusjakten i de -sociala medierna? Ta del av diskussionen du också!
Datum: 27 mars.
Tid: 17.30–19.00
Plats: Folkuniversitetet i Göteborg.
Läs mer om föreläsningen här.
Påverka hjärnan!
Hur påverkas hjärnan av vårt beteende? Den frågan besvaras av Martin Lövdén, docent i kognitiv neurovetenskap, under föreläsningen ”Hjärnan växer när man använder den!”
Datum: 10 april.
Tid: 18.30 – 19.30.
Plats: Högskolan i Jönköping.
Läs mer om kursen här.
Känner du dig stressad?
I så fall kan det vara värt att ta dig tid för föreläsningen Hur hanterar vi stress i arbetslivet?, som arrangeras av ABF Stockholm. Vad är stress? Vad skapar stress, framför allt på arbetsplatsen? Hur kan du hantera den? Organisation, arbetsmiljö och även individuella faktorer har betydelse för hur vi upplever stress. Medverkar gör Aram Seddigh som är leg psykolog och doktorand vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
Datum: 28 april.
Tid: 18.30.
Plats: Fanfaren Kultur i Farsta, Stockholm.
Läs mer om föreläsningen här.
Creativeship – kreativt ledarskap
Creativeship är en ledarskaps-filosofi bestående av nio lättillämpade principer som hjälper dig som ledare att varje dag främja en miljö där nya idéer kläcks och tas tillvara. Under en föreläsning med Magnus Mack-Aldener, utbildad vid KTH och doktor i maskinelement, får du lära dig mer om denna filosofi.
Datum: 16 maj.
Tid: Frukosten börjar 07.15 och föreläsningen håller på 08.15–09.00.
Plats: Elite Hotel Savoy i Malmö.
Läs mer om föreläsningen här.