4 frågor DU ska ställa på intervjun
20 Aug 2014 kl: 00:00

4 frågor DU ska ställa på intervjun

Anställningsintervjun handlar inte om envägskommunikation. Lika mycket som det är ett tillfälle för arbetsgivaren att lära känna dig, lika mycket är det ett sätt för dig att ta reda på om arbetsplatsen är vad du tänkt dig.

Så när du svarat på alla frågor som rör dig och förklarat varför du är perfekt för tjänsten gäller det att ta tillfället i akt och visa att du är intresserad samtidigt som du får veta mer informell information om arbetsgivaren.

Värderingarna
Om du gjort din hemläxa har du läst på om företaget innan intervjun har du säkerligen hittat information om vilka värderingar som styr. Men vad betyder de i verkligheten? Be om konkreta exempel hur värderingarna påverkar det dagliga arbetet – och tjänsten du söker.

Kulturen
Alla företag vill skylta med ett trevligt arbetsklimat, men vad innebär det? Umgås kollegorna även utanför jobbet? Ordnar medarbetarna gemensamma after works eller springer alla hem var och en hem till sitt så fort arbetsdagen är över? Oavsett hur du vill ha ditt umgänge med kollegorna så kan det vara bra att veta vilken stämning som råder.

Avancemang
”Varierande och utvecklande arbetsuppgifter.” Jobbannonsens beskrivning kan vara lite lagom luddig och du behöver ta reda på vilka möjligheter till utveckling som faktiskt ges. Är din tjänst en återvändsgränd eller kan den leda vidare till något ännu större och bättre? Se till att klargöra att du vill utvecklas precis som företaget.

Ärligt talat
Om intervjuaren själv är anställd på företaget, och du inte träffar en extern rekryterare, fråga vad som är bäst och sämst med att jobba just där. Förhoppningsvis får du ärliga svar som kan hjälpa dig att avgöra om det är en arbetsplats som passar dig.