4 anledningar till att ta ett sabbatsår
Din framtid 12 Jul 2022 kl: 08:00

4 anledningar till att ta ett sabbatsår

Kom du inte in på drömutbildningen? Eller behöver du rent av ta reda på vad din dröm är? Shortcut tar en titt på sabbatsår och listar fyra starka argument.

Ett sabbatsår är en period då man tar en paus, vanligtvis från studier, för att resa, jobba eller volontärarbeta. Perioden behöver nödvändigtvis inte vara ett helt år utan kan sträcka sig betydligt längre än så. Använd tiden till att kombinera något du kan ta lärdom av med något du alltid drömt om – samtidigt som du utforskar världens alla möjligheter och funderar över vad du vill göra med ditt liv!

Ta reda på vad du vill göra i livet
Minns du vad du drömde om när du var liten? Planerna för framtiden har troligtvis förändrats flera gånger och kanske vet du inte än vad du vill göra. Genom praktiska upplevelser i nya miljöer kan du lista ut vad du vill göra, och i vissa fall vad du absolut inte vill göra. Ingen vill ju befinna sig i en situation där man påbörjat sina studier, för att sedan inse att det inte var rätt. Om du drömmer om att jobba inom ett visst område kan ditt sabbatsår vara ett perfekt tillfälle för att praktisera med ämnet för att lista ut om det verkligen är det som du vill göra. Kanske finns möjligheten att utforska något du drömde om som barn men av någon anledning valde att inte göra? Testa, det kanske är ditt drömjobb!

Vidga dina horisonter
Gå ut ur din bekvämlighetszon och utforska världen. Res till det där landet du bara sett på TV och testa maten du inte visste fanns. Genom att tillbringa tid utomlands under ditt sabbatsår kan du växa som person. Även om dina vanliga rutiner i hemmastaden kan kännas väldigt säkra så kan det också vara ett tecken på att det är dags för en förändring. När du sedan återvänder hem kommer du ha en djupare förståelse för vad du vill ha ut av livet.

Lär dig värdefull kunskap
Under ditt sabbatsår är det du som bestämmer vad dagarna ska bestå av. Förutom att resa och utforska olika länder finns det oändligt med möjligheter att göra praktik eller volontärarbeta. Kombinera viktigt arbete med att fördjupa dig i det vardagliga livet i en helt ny kultur. Förutom den kunskap du får från ditt arbete kommer du att bli mer självständig och självsäker – och framtiden kommer helt plötsligt kännas mindre skrämmande!

Utveckla dina språkkunskaper
Att tala ett annat språk än ditt modersmål flytande har blivit en viktig merit när du söker jobb. Anställda som talar fler än ett språk är väldigt efterfrågade och kan erbjudas bättre karriärmöjligheter. Att ta tiden efter gymnasiet till att bo och arbeta i ett annat land kan ge dig språkkunskaper som gör att ditt CV sticker ut jämfört med dina konkurrenter.