15 Dec 2010 kl: 00:00

30 kreativa CV:n

Egentligen förespråkar Shortcut enkelhet och läsbarhet när det kommer till ett CV. Men ibland är det svårt att stå emot riktigt snygga CV:n och avskalat kanske inte gäller för alla yrken – för illustratörer, formgivare och fotografer kan ett snyggt layoutat och originellt CV sticka ut i ansökningshögen. Webdesignerdepot har samlat 30 kreativa och inte helt lättolkade resuméer – kolla in alla här!

 

 

Ett originellt CV kan innebära en risk

CV-granskaren Nina Holst tycker att det visuella intrycket ett CV ger spelar stor roll, men att det är viktigt att inte gå till överdrift.

Ett rörigt CV med olika typsnitt och teckenstorlekar ger ett slarvigt intryck. Det är förstås än mer viktigt att tänka på utseendet om man söker ett jobb där man efterfrågar kunskaper inom layout och design, menar Nina och fortsätter.

– Men ofta när man söker den typen av jobb ingår det att man får lämna arbetsprover och på så sätt kan arbetsgivaren kontrollera den sökandes kunskaper.

Är det inte ett ultrakreativt jobb du söker ska du akta dig för att använda en för extrem layout. Den kan nämligen ta fokus från innehållet och om rekryteraren måste leta efter information kan du vara illa ute menar CV-experten Pelle Mårtenson.
– Jag har sett CV:n som helt enkelt inte går att läsa eftersom de är för långa, för krångliga, dåligt layoutade och med hopplöst språk. Det är det absolut värsta misstaget du kan göra eftersom ingen ens kommer att kunna ta till sig din information, varnar han.

 

 

Vill du vara på den säkra sidan och göra ett enkelt CV finns det några riktlinjer du kan följa:

 

– Se till att ditt CV är strukturerat och enkelt att läsa, försök att få det luftigt och indelat i stycken i stället för en lång text.

– Använd tydliga överskrifter till dina stycken, gärna med en avvikande typsnitt.

– Överväg vilket typsnitt du ska välja, och undvik för vilda. Vissa människor har till ett exempel ett inneboende hat för Comic sans och ser inget komiskt i det.

– Var konsekvent med layouten, byt exempelvis inte typsnitt mitt i dokumentet.

– Ett CV ska helst inte vara för långt, en riktlinje är max två sidor. Däremot är det inte en bra idé att minska ned teckenstorleken till 7 bara för att få plats med mer text.

– Skriv ut ditt CV och granska det – ser det bra ut? Är texten för stor eller för liten? Har du valt ett bra typsnitt? Visa det gärna för någon annan som får tycka till.

 

Vill du ändå lägga in lite layout som får CV:t att sticka ut, testa att göra som Karriärmakeover-vinnaren Emma-Klara: en lila rand på kanten av CV:t.