3 tips på hur du får mer kunskap med mindre plugg
3 Apr 2016 kl: 00:00

3 tips på hur du får mer kunskap med mindre plugg

1. Associera

Det hjärnan inte förstår kan den inte lägga på minnet. Så när du läser, se på informationen med öppna sinnen och se vad du får för associationer! Ett namn kanske kan kopplas till din kompis, ett årtal till en händelse i ditt liv? Använd dessa associationer när du lägger informationen på ­minnet.

2. Visualisera

Om du läser koncentrerat och gör associationer fastnar mycket mer på minnet än du tror, däremot är det desto svårare att hitta informationen senare. Så när du gör en association – visualisera denna bild på en specifik, fysisk plats. Fyll vardagsrummet med historiska fakta och köket med kemi, till exempel. Då har du en mental kompass och vet vart du ska gå när du försöker gräva fram informationen ur minnet!

3. Repetera

Tro det eller ej, men du studerar troligen mer än du behöver. Knepet är att göra repetitioner och att låta det gå lite tid däremellan. I stora drag ska du repetera cirka 15 minuter ­efter inlärning, sedan efter en timme och innan du går och lägger dig. Repetera ­sedan nästa dag och efter en vecka. Minnen är fysiska förändringar i hjärnan, precis som musklerna förtvinar de om du inte tränar dem.