3 tips inför exjobbet
1 Maj 2014 kl: 00:00

3 tips inför exjobbet

Anna-Maria Jumisko började studera till brandingenjör men ändrade kurs och satsade på ekonomi och marknadsföring ­istället. Nu skriver hon sitt exjobb om Personal Branding.

Vad fick dig att studera till civilekonom?

– Jag började plugga till brandingenjör. Men ­under sommaren när jag gjorde praktik på en brandstation insåg jag att det inte var rätt för mig. Däremot hade vi läst en kurs i ekonomi vilket jag tyckte var jättekul, så jag började studera internationell ekonomi istället och fastnade direkt! Sedan fortsatte jag att läsa till en civilekonomexamen med inriktning på marknadsföring.

Hur valde du exjobb?

– När det var dags att planera exjobbet tog jag kontakt med organisationen Exjobb Luleå som tipsade mig om att skriva uppsatsen tillsammans med Ung Före­tagsamhet i Norrbotten. När jag pratade med dem kände jag direkt att det skulle bli ett bra samarbete.

Berätta om ditt exjobb!
xsido.jpg
– Jag funderade på hur jag skulle kunna koppla ung företagsamhet till mitt examensarbete inom marknadsföring. Till slut bestämde jag mig för att skriva om Personal Branding. Jag kommer att intervjua UF-alumner om deras personliga varumärken och hur de har utvecklat sina varumärken. Jag ska även försöka ta reda på vad som karaktäriserar unga ­entreprenörer. En exakt frågeställning kommer att växa fram under arbetets gång.

Hur ser din vardag ut när du skriver?
– Jag sitter hemma, men jag kommer  även att gå till biblioteket och till UF-kontoret för att skriva när jag är i behov av miljöombyte. Jag kommer även att jobba halvtid som ­administratör på Kalix kommun. Det blir en ­intensiv men rolig vår!

Vad ska du göra när du är klar?
– Jag kommer att jobba heltid på Kalix kommun under sommaren. Hösten innebär nya utmaningar, vad och vart vet jag inte ännu, men jag är övertygad om att det här examensarbetet är ett steg på rätt väg.

Vad önskar att du att du vetat i början av utbildningen?
– Att det viktigaste är att lära känna sig själv och förstå hur man tar in information och pluggar bäst, för det är väldigt individuellt. En annan sak är vetskapen om att du inte behöver göra som alla andra, du måste följa ditt hjärta.

3 tips inför exjobbet

1. Tänk i tid. Var riktigt tidigt ute med att fundera på vad du vill skriva om. Tankeprocessen tar
lång tid.

2. Använd ditt nätverk. Ta hjälp av människor du känner, fråga om de har idéer eller själva behöver hjälp med något på sina ­arbetsplatser.

3. Skriv om något roligt! Du kommer att lägga ganska många timmar på ditt exjobb. Du skriver, redigerar, raderar och ­skriver om. Så välj ett ämne som du verkligen brinner för och tycker är roligt.