3 tips för att nå dina mål
19 Feb 2014 kl: 00:00

3 tips för att nå dina mål

Innan Anna föddes bodde hennes föräldrar i Botswana, och under Annas ­uppväxt reste familjen mycket i Afrika, något som satte djupa spår i henne. Hon bestämde sig tidigt för att ta tillvara på de möjligheter hon fått i livet.
– Jag har sett mycket fattigdom i världen och mina föräldrar har alltid varit ­väldigt idealistiska och solidariska vilket ­såklart har påverkat mig.

Efter gymnasiet bestämde sig Anna för att läsa på Handels. Efter ett år av svett och tårar för att läsa upp de betyg som krävdes kom hon in och nu har hon precis tagit examen. Sista året läste hon på ett universitet i Indien, och exjobbet skrev hon i Botswana.

Parallellt med studierna har Anna varit aktiv i flera ideella organisationer och jobbat som volontär, bland annat i ett utvecklingsprojekt genom SIDA på Costa Rica. Hon har även varit med och startat en ideell organisation på Handels, 180 Degrees Consulting,  där studenter jobbar pro bono som konsulter för ­ideella organisationer.

När hon i somras såg att det fanns möjlighet att söka till ett internationellt ­ung­doms­möte i FN:s högkvarter i New York, tvekade hon inte. Mötet, som ­arrangerades i samarbete mellan FN och EF Education First, syftade till att öka den kulturella förståelsen mellan människor och motverka rasism, extremism och polarisering i världen.

100 unga människor från hela världen valdes ut i en antagningsprocess bland drygt 20 000 sökande – varav flera tusen från Sverige. Anna blev en av två svenskar som fick åka till New York.
– Det var helt fantastiskt, över 90 länder fanns representerade. Jag delade rum med en tjej från Kenya, en från Österrike och en från Nepal.

Under veckan fick de verktyg och utbildningar för att ännu bättre kunna påverka samhället, allt ifrån utbildning i lobbyarbete till att använda sociala medier effektivt.

Nu är Anna tillbaka i Sverige och har många nya idéer. Ett projekt hon redan har satt igång är ett eget företag som genom socialt entreprenörskap och korsfinansiering ska hjälpa företagskunder och privatpersoner, såväl som resurssvaga studenter, att uppnå sina personliga och professionella mål.
– Jag har alltid varit bra på att sätta upp mål och vet hur jag ska göra steg för steg för att ta mig dit. Det har jag nu utvecklat till en femstegsmetod som jag har sökt patent på. Genom att större företag betalar mer för den här tjänsten kan det finansiera coachningen även för de som inte har någon budget.

För att lyckas och samtidigt må bra menar Anna att det är viktigt att inte bara stressa framåt. Det är minst lika viktigt att ha lugna perioder och känna efter inåt.
– I perioder lägger jag allt fokus på att inte göra någonting. Det är under de perioderna jag får nya idéer. Om du inriktar dig helt på en sak i taget och uppnår det inser du att saker är möjliga. Det ger självförtroende till att satsa mot nya mål.

Anna tipsar – så gör du för att nå dina mål

1. Ta dig tid att komma ifrån alla måsten och ditt pressade schema. Sätt dig på en vacker plats några timmar, eller åk på en resa. Gå igenom vad det är du egentligen vill. Vad brinner du för och var får du din energi?

2. Skriv ner vad du vill. ­Genom att skriva får man allting mycket tydligare för sig. Forskning visar att ­sannolikheten att nå dina mål ökar markant om du skriver ner dem. Det är ­något magiskt med det.

3. Fokusera på en sak åt gången, ha ett fokusmål. Forskning visar att man inte har mental förmåga att vara 100 % engagerad i flera målsättningar samtidigt. När du uppnår ett första mål har du mer självförtroende och energi för att uppnå nästa.

Anna Björnberg
Ålder: 26 år.
Utbildning: Master of Science in ­Business and Economics, med inriktning mot Management vid Handelshögskolan i Stockholm. Industrial Development and Entrepreneurship på KTH och praktisk retorik på Stockholms universitet.