3 tips för att förbereda dig själv inför semestern
15 Jun 2011 kl: 00:00

3 tips för att förbereda dig själv inför semestern

Det är lätt att säga att du ska stänga av telefonen och inte kolla mail under semestern, men det viktiga är att se till att det inte ens finns anledning för någon att ringa. Det är först då du kan koppla av på riktigt och kan lyssna av ditt mobilsvar utan fjärilar i magen.

Det är inget vidare att, precis när man kommit ner i varv, bli inringd till kontoret för att släcka en brand, stävja en kris eller hjälpa någon med något bara du kan eller har behörighet till.

”Stäng av!” – visst, men…

Så här ökar du sannolikheten att faktiskt få en rofylld och avkopplande semester:

1) Delegera uppgifter till dina kollegor innan du går på semester.

Kika igenom din kompletta att-göra-lista över allt du just nu vet att du har att göra och plocka ut de uppgifter som behöver slutföras under tiden du är borta. Delegera dem till lämplig kollega.

Alternativt, prioritera upp dem så att du gör klart dem innan du går på semester, eller bestäm dig för att göra dem först efter att du är tillbaka (kom överens med eventuell mottagare/kund att det är OK att skjuta på dem).

Detta förutsätter att du har en enda att-göra-lista, det vill säga ett ställe där du noterar allt du har att göra, istället för att sprida ut det på många ställen (huvudet, telefonen, kalendern, mailen, lappar etc). Först då kan du lätt få överblick.

2) Håll sista veckan innan och första veckan efter semestern fria från möten.

Innan ledigheten behöver du tid att avsluta allt som måste vara klart (som du kanske tidigarelagt deadline på, för att slippa arbeta under semestern). Efter behöver du tid för att hantera flera veckors inkomna mail som oundvikligen möter dig när du slår på datorn då du är tillbaka.

3) Ha ordning på ditt referens- och bra-att-ha-material så att kollegorna hittar dokumenten när du inte är där.

Det är lättare att säga över telefon att ”Den ligger under P i hängmappskåpet.” än ”Den borde ligga ungefär halvvägs ner i den andra högen från fönstret räknat.” Lägg fram de pågående projektens mappar på skrivbordet, så att de är extra lätta att hitta, eftersom det är dem kollgorna troligtvis kommer att fråga om.

Om du förbereder din ledighet från jobbet på detta sätt, kommer du att få en mer rofylld semester, eftersom du vet att du inte ”borde” vara på jobbet istället. Du vet att kollegorna i nio fall av tio klarar sig utan dig de knappa veckor du är frånvarande. Du vet också att du kommer att ha tid att sätta igång igen och du slipper bära en tung ”semestermailryggsäck” ända in i oktober innan du betat av den.

——
David Stiernholm är struktör. Han hjälper andra få mer tid över till det som är viktigt genom att skapa god struktur och genom att förenkla rutiner. Han anlitas som konsult och föreläsare av ett brett spektrum av företag. David drivs av övertygelsen att praktiskt taget allt kan göras åtminstone ett snäpp enklare.
http://www.stiernholm.com/