3 rösttips som ger dig pondus
27 Mar 2011 kl: 00:00

3 rösttips som ger dig pondus

Faktum är att ditt sätt att använda rösten är en stor del av din pondus och trovärdighet. Att jobba aktivt med rösten kan vara väldigt effektivt för den som ofta talar inför grupp eller överhuvudtaget är beroende av att det man säger låter trovärdigt. Till röstcoachen Christina Davisson kommer lärare, advokater, föreläsare, journalister, ekonomer, säljare och politiker som ofta talar inför publik eller i media. Men det kommer också forskare och revisorer som traditionellt sett inte har haft så utåtriktade roller.
– I dag finns det nästan inget jobb där man kommer undan en extrovert roll. Även en forskare ska hålla presentationer och advokater ska sälja in sina uppdrag. Alla hamnar i lägen där man behöver pondus och trovärdighet i rösten, säger hon.

Vissa av oss knarrar, andra klämmer åt stämbanden så att vi låter burkiga. En del piper som skolflickor, andra bullrar på i tron att det låter macho. Alla har vi våra olika sätt att använda rösten och lider man dessutom av lite rampfeber så hamnar det lätt på rösten, menar Christina.
– Ska du sälja in ett budskap med kraft och energi så kan du inte låta trött, spänd eller knarrig – det tar udden av det du säger direkt. Speciellt om du är en kvinna med rätt ljus röst, då är det lätt att avfärda det du säger. Och har du sökt ett jobb och skrivit att du är stresstålig så kan du inte sitta och låta pipig och spänd på en intervju.

Vad är ”knarr” egentligen?
– Jämför med en bil. Får den inte tillräckligt med gas, så går den hackigt. Det är samma sak med rösten. Använder du inte magstödet så får inte stämbanden det lufttryck och kraft som de behöver för att jobba. Det gäller att få till rätt klang.

Måste man ha en vältränad mage för att kunna använda rösten rätt?
– Nej, tänk på Pavarotti! Det kan snarare vara tvärtom, att den som har ett stenhårt sexpack kan ha svårt att slappna av tillräckligt i magen och då får man inget stöd. Tyvärr har vi ett samhälle där magen inte ska synas utan snarare hållas in och kan man inte slappna av i magen är det svårt att använda rösten fullt ut.

Så här kan du göra för att låta bättre

➤ Sitt avslappnad och lätt framåtlutad. Säg ”sss!” högt och kraftfullt. Känn vad som händer med magen under naveln. Där någonstans hittar du magstödet.

➤ Tänk på att garvsyra, som finns i svart te och kaffe samt mintpastiller med mentol, kan verka uttorkande för slemhinnorna i halsen. Undvik det innan du ska tala, liksom kalla drycker. Det är som att kyla ned benmusklerna i kallvatten inför ett höjdhopp.

➤ Var medveten om andningen. Andas med magen, inte uppe i bröstet. Börja absolut inte med att dra in extra luft, då ser du bara uppblåst ut och låter burkig. Dra i stället in magen i samma ögonblick du ska börja tala och använd luften du har först.