26-åriga Snapchat-grundarens väg till miljardär
13 Jan 2017 kl: 00:00

26-åriga Snapchat-grundarens väg till miljardär

1990

Växer upp i Kalifornien

Evan Spiegel föds den 4 juni i Los Angeles, och växer upp i Pacific Palisades, öster om Malibu. Föräldrarna är advokater utbildade på exklusiva Ivy League. De skiljer sig när Evan går i High school.

2006

Samma skola som Gwyneth Paltrow

gwyneth

Gwyneth Paltrow. Foto: Tinseltown / Shutterstock, Inc.

16-åriga Evan tar körkort och får en Cadillac Escalade, som han kör med till skolan – exklusiva Crossroads i Santa Monica. Här har flera kändisar utbildats, bland andra Gwyneth Paltrow, Kate Hudson och Tinder-medgrundaren Sean Rad.

2008

Ber föräldrarna om en ny bil

I ett brev till sina föräldrar skriver Evan: ”Bilar skänker mig glädje. Jag skulle verkligen uppskatta om ni bekräftade mig och mitt hårda arbete genom att leasa mig en BMW.” Vid den här tiden gör han praktik på Red Bull, och föräldrarna är medgörliga. BMW:n, av modell 550i, säljer han senare för cirka 75 000 dollar.

2010

Idén om appen föds

snapchat

Foto: easy camera / Shutterstock, Inc.

Evan börjar plugga produktdesign på Stanford, där han träffar Reggie Brown och Bobby Murphy. Där kommer han på idén om Snapchat, som han till en början kallar Picaboo. Reggie och Bobby blir senare medgrundare till Snapchat.

2011

Byter studier mot Snapchat

Det här året slutar Evan på Stanford för att ägna sig helt åt Snapchat, (men tar sin examen senare). De tre grundarna väljer Evans pappas hus i Kalifornien som huvudkontor åt företaget.

2013

Tackar nej till Zuckerberg

zuckerberg

Mark Zuckerberg. Foto: Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock, Inc.

Facebooks vd Mark Zuckerberg försöker köpa Snapchat för hela 3 miljarder dollar, men Evan Spiegel tackar nej till erbjudandet.

2014

Köper eget hus

Evan, som tidigare bott i pappans hus, köper ett eget hus i Brentwood för 3,3 miljoner dollar. Snapchat-kontoret flyttar till Venice.

2015

Värders till mer än 15 miljarder dollar

I maj registrerar sig Snapchat-användaren nummer 100 miljoner. Företaget värderas till mer än 15 miljarder dollar och Evan är strålande glad när han presenterar siffrorna.

2016

Förlovning och namnbyte

kerr

Miranda Kerr. Foto: DenisShumov / Shutterstock, Inc.

Privatlivet peakar 2016! Då förlovar sig Evan nämligen med flickvännen och supermodellen Miranda Kerr det här året. I maj köper de ett hus på över 600 m² som tidigare ägdes av Harrison Ford. Prislappen? 12 miljoner dollar.

I september byter Evan Spiegel namn på Snapchat till Snap Inc. och kallar det ett ”kameraföretag”. Appen heter dock fortfarande Snapchat. Samtidigt lanseras Spectacles, solglasögon med inbyggd kamera.

2017

Flyttar kontoret till London

I januari kom nyheten om att Snapchat flyttar sitt huvudkontor till London. Moderbolaget Snap Inc är fortsatt placerat i Los Angeles, USA.

Snapchat har i dagsläget fler än 150 miljoner användare per dag.

Källa: Business Insider