25 sätt att driva rekryteraren galen – del 1
11 Mar 2009 kl: 00:00

25 sätt att driva rekryteraren galen – del 1

1. Att komma i trasiga kläder om jobbet kräver viss stil

”När en senior tjänst inom försäljning utlystes så intervjuade vi flera kandidater. En man kom till intervjun i slitna vardagsjeans och skjorta utan slips. Den intervjun blev kort och tjänsten gick till annan sökande.”

/Avdelningschef inom klinisk forskning

 

”Jag jobbar i mediebranchen så det här med dresscode kan variera och mycket har man sett. För ett tag sedan rekryterade vi till en junior tjänst som skulle innebära en del kundbesök. Vi fick många ansökningar med bild, varav en tjej bifogade en stor bild där hon hade ett litet spetslinne med tunna axelband. Hon hade bra meriter så vi kallade henne till intervju, men förundrades över varför hon valt just den bilden. När hon sedan dök upp på intervjun i ett likadant linne blev det nej tack. En detalj kan tyckas och vi har ingen specifik dresscode, men våra kunder skulle nog sätta kaffet i vrångstrupen om hon dök upp hos dem.”

/Chef i reklambranchen

 

”På intervjun är det viktigt att vara hel och ren. Vi har haft personer på intervju som har haft fläckar på kläderna, trots att de har sökt jobb där man har kundkontakt!”

/Rekryterare på bemanningsföretag

 

2. Att använda en oseriös e-postadress

”En gång hade vi en arbetssökande som lämnade en mejladress i stil med sockerpudding@hotmail.com. När vi inte kallade in henne till intervju ringde hon och frågade varför. Då var vi ärliga och sa att hon kanske borde byta till en annan adress.”

/Rekryterare på revisionsfirma

 

3. Att skicka med partybilder på sig själv

”Bilder är bra när man har många ansökningar att gå igenom, men det är viktigt att bilden är representativ och att den är tagen i en miljö som är passande. Det har hänt att vi fått bilder på folk i festsammanhang och när personen varit lättklädd. Det funkar inte alls.”

/Rekryterare på bemanningsföretag

 

4. Att tillåta slarvfel i ansökan

”Du gör bort dig när du inte har korrläser din ansökan, när den är full av stavfel och syftningsfel. ’Har kassa erfarenheter’ är en favorit.”

/Vd på reklambyrå

 

5. Att inte vara sig själv

”Om man blir nervös under intervjutillfället så är det viktigt att vara sig själv och inte anta en attityd. Om du inte ger den verkliga bilden av dig själv är det svårt för rekryteraren att veta vem du är.”

/Rekryterare på rekryteringsföretag

 

6. Att svara i telefonen under intervjun

”Det har hänt att jobbsökare har valt att svara i telefonen under en intervju – inte populärt.”

/Rekryterare på stort industriföretag

 

7. Att komma för sent utan att förvarna

”Det händer ganska ofta att folk kommer för sent till en intervju. Då är det bättre att ringa och säga att man blir sen eftersom bussen inte kom eller vad det nu kan vara som gör att man blir sen.”

/Rekryterare på bemanningsföretag

 

8. Att söka tjänster som man är alldeles för överkvalificerad av

”Det är irriterande när folk söker jobb som de är alldeles för överkvalificerad för. Det visar att man inte vill ha just det här jobbet, utan att man vill in i företaget. Eller att man är så desperat att få ett jobb att man söker vad som helst.”

/Rekryterare inom läkemedelsbranschen

 

9. Att skicka ett uppenbart standardbrev

[q]”Det är irriterande när man får ett brev där man direkt får en känsla av att samma brev har använts flera gånger till andra arbetsgivare. Det har även hänt att vi fått brev där inte namnet ändrats utan det står fel namn.”

/Avdelningschef på ekonomibyrå

 

10. Att svara ”Jag vill ha ditt jobb” på frågan ”Var ser du dig om tio år?”

”En gång hade jag en man på intervju och jag ställde frågan: ’Hur vill du att din karriär ska utvecklas och var ser du dig om tio år?’ Han svar var: ’Jag vill ha ditt jobb’. Det är bra att ha ambitionen och veta vart man vill komma, men ibland är det bättre att formulera det på ett mer taktfullt sätt.”

/Chef inom läkemedelsforskning

 

11. Att skryta om sin höga akademiska utbildning

”Vi har många som söker jobb hos oss som har en hög akademisk utbildning. Ibland vill man framhäva detta så pass mycket att det blir till något negativt. Dessutom vill vi också veta vad man har presterat som inte direkt hör till utbildningen.”

Chef inom läkemedelsforskning

 

12. Att inte vara påläst om tjänsten

”Den största missen som folk gör är att inte vara påläst. Ofta är man duktig på att sälja sig själv, men man har missat att vara påläst om företaget och jobbet. I dag finns det massor av information på webben – man kan alltid ta reda på information.”

/Rekryterare på konsultföretag

 

”En gång hade vi en man på intervju för en tjänst på ett äldreboende. Han frågade om det ingick många internationella kontakter i jobbet. Det kan vara bra att förbereda frågor och vara påläst om tjänsten.”

/Rekryterare på rekryteringsföretag

 

”Jag har ganska gott tålamod, men något som händer väldigt ofta är att vi får ansökningar där den sökande befinner sig helt utanför de uppställda kraven. Man ser att personen inte har läst annonsen, det är helt uppenbart. En intressant person kanske inte måste uppfylla precis alla krav, men om man inte ens är ekonom om det krävs, så genererar det här massor av merarbete för oss som är rekryterare.”

/Rekryterare på rekryteringsföretag

 

Läs sätt 13-25 här!

 

Text: Charlotta Babington Thorzelius