25-åriga Annicas karriär i Tanzania
6 Jul 2017 kl: 00:00

25-åriga Annicas karriär i Tanzania

Du har varit i Tanzania och jobbat flera gånger. Berätta!

– Ja, efter att jag tog studenten 2010 ville jag åka utomlands och arbeta för en organisation innan jag fortsatte plugga. Genom förmedlingen Peaceworks hittade jag Ilula Orphan Program i Tanzania, och under mina tre månader där jobbade jag framför allt med att hitta fosterfamiljer till föräldralösa barn. Efteråt startade jag en insamling här hemma till förmån för dem och blev ansvarig för Ilula Orphan Program Sweden, vilket betyder att jag jobbar med internationella samarbeten och projektfinansiering. Därför har jag återvänt till Tanzania ungefär en gång varje år, men senast var det för ett internship på svenska ambassaden i Dar es Salaam.

Hur fick du tjänsten på ambassaden?

– Under min kandidatutbildning i mänskliga rättigheter såg jag på ambassadens hemsida att de sökte praktikanter. Det var självklart att söka! Jag fick en av platserna som innebar att jag var på avdelningen för politik och mänskliga rättigheter under ett halvår. Där fick jag skriva rapporter om situationen rörande mänskliga rättigheter i Tanzania – bland annat en stor rapport om utsattheten för personer med albinism – men även åka ut på fältresor, besöka Sida-finansierade projekt och bevaka debatter inför valet som då pågick i Tanzania.

”Jag tycker att man får en ökad förståelse och blir tryggare i bemötandet av andra kulturer.”

Hur fungerade det med allt praktiskt, såsom visum och bostad?

– Ambassaden hjälpte mig mycket med visumansökan, men inte boende. Det var lite knepigt att hitta. Så den första månaden bodde jag på ett vandrarhem, innan jag och två andra svenskar hyrde en lägenhet tillsammans.

Vilka skillnader har du märkt mellan arbetslivet i Sverige och Tanzania?

– På ambassaden var det inte särskilt stora skillnader mot Sverige eftersom det är en svensk arbetsplats. Men något jag märkte var att byråkratin var väldigt långsam. Saker som tar en dag att ordna i Sverige – till exempel sätta in pengar på banken – kunde ta en vecka där. Så man måste ha lite tålamod och vara ute i god tid. När jag volontärarbetade kände jag även att det fanns en bild av att jag som västerländsk tjej skulle kunna väldigt mycket och komma med någon slags utveckling. Som västerlänning får du tyvärr en hierarkisk roll automatiskt, vilket jag inte gillar. Det finns redan enormt mycket kunskap på plats och om den lyftes fram skulle jag ha lärt mig ännu mer.

Vilka är de största fördelarna med att ha jobbat utomlands?

– Jag tycker att man får en ökad förståelse och blir tryggare i bemötandet av andra kulturer. Nu under utbildningens sista termin gör jag praktik på Civil Right Defenders Östafrika-avdelning och där har jag nytta av att ha varit på plats och jobbat i Östafrika. Så att jobba utomlands ger stora fördelar både yrkesmässigt och som privatperson – jag rekommenderar det verkligen!