14 ätbara saker som gör dig produktiv
4 Nov 2016 kl: 00:00

14 ätbara saker som gör dig produktiv

Det är The Muse som sammanställt listan, och det vattnas rejält i munnen av att läsa den. Håll till godo, här är det du ska äta för att bli mer produktiv.

1. Bär

via GIPHY

Enligt hjärnforskare är mörka bär (och grönsaker) – som blåbär och björnbär – det bästa du kan äta för att skydda din hjärna mot effekterna av att åldras. På så sätt skyddar du också ditt minne och andra viktiga funktioner i hjärnan, vilket gör dig mer produktiv.

2. Banan

En banan innehåller hela den dagliga dosen av glukos du behöver på en dag. Bra grejer med andra ord. Go banans!

3. Ägg

Ägg innehåller en b-vitamin som heter kolin, som förbättrar minnet och reaktionstiden.

4. Lax

Sex procent av din hjärna består av fettsyror, och lax innehåller de bästa av dem: DHA. Det innehåller även omega 3, protein, B-vitamin och järn, som alla förbättrar ditt minne, fokus och resonemang.

5. Äggplanta 

Näringsämnena i äggplanta håller din hjärna skarp. Men det är viktigt att du behåller skinnet på äggplantan och äter det – det är där de mest maxade ämnena finns!

6. Spenat och bladgrönsaker

Spenat saktar ner åldersrelaterade hjärnproblem, och förbättrar din inlärningskapacitet och minne. Bladgrönsaker generellt är också en hit.

7. Fullkornsmat

Fullkornsbröd och flingor innehåller en högre procent folsyra än andra kolhydratsalternativ gör. Det boostar blodflödet till hjärnan, vilket gör dig mer produktiv.

8. Valnötter 

Protein, omega 6, omega 3, vitamin E…med mera. Valnötter innehåller en massa bra grejer som håller dina serotoninnivåer i schack, vilket kontrollerar både hur du mår och din hunger.

9. Koffein 

Yes! Det är inte bara gott med den där kaffekoppen på morgonen, det är bra också! Koffein gör dig piggare, förbättrar ditt minne och dina ögon kan fokusera på dataskärmen längre (!). Men var inte för ivrig – för att få bäst effekt ska du helst dricka först 90 minuter efter att du vaknat.

10. Choklad

Den här listan börjar verkligen ta sig! Mörk choklad innehåller antioxidanter som får dig att koncentrera bättre, medan mjölkchoklad är bra för ditt minne och din reaktionstid.

11. Grönt te

Det finns många bra anledningar till att dricka grönt te. Bland annat hjälper det dig med minnet, du blir mer avslappnad och blir mer effektiv.

12. Råa morötter

Råa morötter har ett lågt glykosvärde, som hjälper din hjärna att vara mer alert under hela dagen.

13. Broccoli

Det finns en anledning till att broccoli kallas ”supermat”. Broccoli innehåller bland annat en stor dos av vitamin K, som förbättrar din kognitiva funktion och hjärnstyrka.

14. Solrosfrön

Supergott att ha i müslin på morgonen! Solrosfrön påverkar din mentala bearbetningsförmåga positivt och ditt mående i stort.

Sådär, då har du menyn klar! Bon appétit!