13 obligatoriska stadier när du skriver en tenta
17 Feb 2016 kl: 00:00

13 obligatoriska stadier när du skriver en tenta

1. ”Kommer det på tentan?”

sit1

Alla klasser har minst en irriterande typ, som bara öppnar truten för att ställa ovanstående fråga. Eller säga något annat slugt – ”behöver jag anteckna det här?” till exempel. Eller ”måste man ha nyaste versionen av bok X?” Du himlar teatraliskt med ögonen, samtidigt som du uppmärksamt noterar föreläsarens svar på frågorna.

Tips: Så haffar du sommarjobbet redan i februari.

2. Racet till skolbibblan

sit2

Efter lektionen då tentabomben släppts blir det rusning till det illa bestyckade campusbiblioteket. Och det är alltid samma jävlar som redan lånat hem böckerna med flera veckors marginal, då de faktiskt läst kurs- och litteraturplanen. Du funderar på hur ni ska bli bästa kompisar.

Söndagsångest? Det finns en mejlkurs mot det.

3. Reservplan: klicka hem böckerna för 3 800 kr

sit3

Ah, tusen sidor centraleuropeisk makroekonomi för 959 kronor – som hittat! Utformad som en upphandlingshandbok för 80-talets kommunalpolitiker kan du vara säker på att den förtjänar en exponerad plats i bokhyllan. Och se där – två kronors studentrabatt på hela köpet! Lyckan är total.

Undersökning: Så många studenter jobbar gratis.

4. Du sätter ett sidmål för varje dag fram till tentan

sit4

Okej, du har två veckor på dig att läsa 2 000 sidor. Knappt 140 sidor om dagen, förutsatt att böckerna levereras som lovat. Det klarar ju en femåring! Kanske dags att ta den där stadsweekenden du och vännerna pratat om i flera veckor nu? Du har ju tid, i alla fall.

Stressad? 10 snabba tips som hjälper dig varva ner.

5. När du missar målet redan första dagen

sit5

Jaha, två av böckerna är restnoterade och kommer först om åtta dagar. Bara att läsa igenom de andra så länge! När kommer den där satans avin? Så fort böckerna landat på skrivbordet sätter du igång – och orkar igenom 27 sidor innan du bestämmer dig för att göra något roligare. Tio dagar är ju oceaner av tid!

6. Följande två veckor gör du – allt utom att plugga

sit5

Tre festdagar i Berlin, datorspel och långa sovmorgnar. Att plugga är livet! När du inser att det är fyra dagar kvar till tentan börjar oron gnaga lite i dig. Att läsa 1 700 sidor på denna tid innebär 425 sidor/dag, vilket fortfarande är klart görbart.

7. Du gnäller inför dina förvärvsarbetande polare

sit7

”Alltså gud vad soft att ha fasta tider och rutiner att hålla sig efter. Ni skulle bara veta vilket helvete det är att vara student i Sverige idag! Jag förväntas läsa TUSEN sidor på två dagar!” Dina utbrända kamrater ger dig en indignerad blick och återgår till att prata bolån och karensdagar.

8. Panikplugget drar igång två dagar innan tentan

sit4

Nu är det allvar. Du ställer in alla planer, låser in dig med böckerna och vrålpluggar. Emellanåt kollar du Facebook, skriver något ömkligt på kurswebben eller maratonkollar New Girl på Netflix.

9. Du ställer arton larm på mobilen

sit9

Aight, klockan är 03:35 och om drygt fem timmar är det tentadags. Då kör vi larmfest i intervaller på fem minuter med start kl 06. Det vore trist att behöva göra omtenta bara för att man missar bussen.

10. Hur reagerar andra på frågorna?

sit10

It’s game time. Klassens begåvningsreserv slår upp första sidan, knäcker fingrarna och börjar skriva febrilt. Själv fattar du inte ett jota. Typiskt att de 300 sidor du inte hann läsa skulle ligga till grund för den mest poängintensiva delen på hela tentan.

11. Dags att räkna ihop trolig poängsumma

sit9

Ta mig tusan om detta inte går vägen ändå? Om examinatorn tänker i samma linje som dig på fråga 3c och du inte förväxlat principerna på sista frågan borde du med marginal klara dig över godkänt-gränsen. King! Varför skriver alla andra fortfarande?

12. De andras svar ingjuter tvivel

sit3

Okej, du hade förväxlat principerna och examinatorn måste ha en IQ på 12 för att ens ta ditt 3c-resonemang i beaktning. Satan! Men den där flervalsfrågan verkar du – mot förmodan – ha svarat helt rätt på, förutsatt att kursarna inte fått allt om bakfoten. Det här grejar vi!

13. Nu är du riktigt förtjänt av en tentaöl

sit5

Det är 50/50 att du fick godkänt på tentan, solen skiner och den söta korridorsgrannen ler mot dig i tvättstugan. Klart du ska med på tentaöl! Nu blir det Spendrups och tacobuffé till in på småtimmarna. Viva studentlivet!