12 tips till dig som jobbar hemifrån
6 Apr 2020 kl: 00:00

12 tips till dig som jobbar hemifrån

1. Kliv upp i vanlig tid och undvik sovmorgon, det lurar hjärnan. Lägg dig hellre tidigare om du behöver fylla på sömn och gå upp i samma tid som när du ska iväg till jobbet.


2. Gör samma morgonrutiner som du brukar och gå sedan ut på en promenad för att ”gå till jobbet”. Det hjälper dig att mentalt förbereda dig på att det är en arbetsdag som alla andra.


3. Skippa myskläderna och ta på dig kläder som för en vanlig arbetsdag.


4. Bestäm redan på morgonen vilken tid du ska äta lunch och gör det till en helt vanlig lunchrast – så du inte hamnar med tre knäckemackor vid diskbänken.


5. Om du vill och har möjlighet: gå ut och köp din lunch på take away. Då får du får frisk luft samtidigt som du stöttar dina lokala företagare.


6. Boka in ett träningspass på lunchen. Då har du en milstolpe mitt på dagen och det kommer hjälpa dig att bli mer effektiv både på för- och eftermiddagen.


7. Byt position om du har möjlighet. Kanske har du möjlighet att stå med datorn vid en byrå eller liknande? Hitta variation som piggar upp.


8. Var tydlig mot dig själv med att du är på jobbet även när du jobbar hemifrån. Undvik alltså att diska eller slänga in en tvätt även om det är lockande.


9. Kom ihåg mellanmålen.


10. Öppna ett fönster eller balkongdörr när du har pauser så du får in lite frisk luft och ny energi.


11. Bestäm en tid då du är klar för dagen och ta en liten promenad för att ”gå hem”. Det kan hjälpa dig att mentalt släppa jobbet och skapa en skillnad på arbetstid och privat tid hemma.


12. Lägg undan dina arbetsredskap när du är klar. På så vis går ditt hem från att vara din arbetsplats till att bli en plats för återhämtning.

 


Om PT-Fia

Sofia Ståhl, mer känd under namnet PT-Fia, är utbildad certifierad kost- och träningskonsult. Hon föreläser, skriver böcker, gör podcasten Ofiltrerat, är hälsoprofil i Femina, är återkommande gäst i SVT Morgonstudion och RIX FM samt programledare för SVT:s Lyckomaten. I bloggen skriver hon om sina egna erfarenheter av utmattning, vardagen som ensamstående mamma med eget företag och om hälsa.