12 saker framgångsrika människor gör rätt
25 Sep 2015 kl: 00:00

12 saker framgångsrika människor gör rätt

1. De håller huvudet kallt

Framgångsrika människor har lagt mycket tid och energi på att lära känna sig själva och sina egna känslor, vilket gör att de har lättare att reagera sansat på oförutsedda händelser och utmanande situationer. Det hjälper dem också att inte få panik när något går galet. De är lite som Timbuktu, som envist hävdar att allting ordnar sig förr eller senare. Det gäller att stirra motgången i vitögat och anpassa sig för att behålla kontrollen.

2. De sitter på massor av kunskap – och tar till sig ny

Att alltid fortsätta lära nytt är också en del i framgångsrika människors arbete för att öka självmedvetenheten. Om du inte ens försöker förstå alla de avancerade komponenter som utgör världen runt omkring dig kommer du aldrig att bli som dem. Bill Gates blev inte stenrik på att hålla inne med frågor av rädsla för att verka dum.

3. De undviker impulsbeslut

Det bevingade uttrycket ”sov på saken” har mycket värde för den som alltid vill ta rätt beslut. I dagens snabbrörliga samhälle gäller det att kunna sakta ned för att inte ryckas med av impulser, och hög medvetenhet kring varje beslut är a och o i vägen framåt och uppåt.

4. De formligen andas pondus

Att låta osäker och velig när man talar inför en grupp människor är ett utmärkt sätt att sänka moralen. I stället talar de här människorna med stadig röst och undviker att staka sig när någon ställer en skeptisk fråga. Så fort kaptenen visar tecken på att vilja överge skeppet kommer medarbetarna redan sitta i livbåten – på väg mot närmaste kobbe.

5. De fattar vikten av ett bra kroppsspråk

Precis som de är psykiskt medvetna om var de har sig själva, vet framgångsrika även vikten av att studera sitt eget kroppsspråk. De visar entusiasm, lägger aldrig armarna i kors eller undviker din blick när ni pratar.

6. De är måna om att ge ett bra första intryck

Det går fruktansvärt fort när en person bestämmer sig för om hen tycker om dig eller inte. Sju sekunder är allt som krävs för att folk ska bygga sig en – enligt dem själva – klar bild av vem du är och vad du står för. Kroppsspråket är därför viktigt även här. Hälsa inte med fiskhanden, sprick upp i ett leende och håll huvudet högt!

7. De ser det stora i det lilla

Delsegrar är oerhört viktiga för att hålla moral och glöd uppe. För att nå dessa utmanar de sig själva hela tiden, och njuter av segerns sötma när saker faller på plats. Tänk på hur ett fotbollslag som vunnit sina senaste fem matcher utstrålar självförtroende och harmoni. De verkar helt ostoppbara, och får lättare att tackla motgångar när de väl kommer.

8. De utmanar sina rädslor

En sanning med viss modifikation, för inte ens Mark Zuckerberg lär vilja kela med en vithaj. Det vi försöker säga är att adrenalinstinna satsningar framåt betalar sig tiofalt om du lyckas övervinna dina rädslor. Det finns en anledning till att folk hoppar bungyjump och klättrar i berg, du vet.

9. De är ödmjuka

Att vara snäll och trevlig är bra, oavsett vad Suits-advokaten Harvey Spector försöker lura i dig. Framgångsrika personer håller alltid dörren öppen för dig, småpratar gärna och anstränger sig faktiskt för att lyssna på vad du har att säga. Inte på fejk-sättet, alltså.

10. De värdesätter ärlighet

Nej, att påpeka att någon har fula skor är inte ärlighet – bara taskigt. Snarare handlar det om att undvika lögner för att få en genuin ”connection” till en annan människa – även om det kan sticka till ibland är ärlighet nödvändigt för att skapa tillit.

11. De är tacksamma

Att vara medveten om vilka faktorer, människor och tillfällen som tagit dig dit du befinner dig i dag är ett mycket bättre sätt att njuta av framgångar än rent skryt. De som lyckats extra väl här i livet släpper in sina medmänniskor i rampljuset och visar sin uppskattning för allt de gjort för dem.

12. De tar ingenting för givet

Framgångsrika personer saktar ned och betraktar gärna sin livssituation med ett stort mått tacksamhet. Inga av ovanstående punkter är applicerbara hos en negativ själ som bara tycker att gräset är grönare på andra sidan.