12 frågor till dig som tänker säga upp dig
17 Jul 2015 kl: 00:00

12 frågor till dig som tänker säga upp dig

1. Vad är det som suger med mitt nuvarande jobb?
Tänk igenom allt du stör dig på med din nuvarande arbetssituation. Kollegor, arbetsuppgifter, ledarskap och verksamhetsfilosofier tillhör de saker som bör tas i beaktning.

Läs också: 10 säkra tecken på att du borde byta jobb.

2. Vad vill jag göra med min karriär?
Att säga upp sig för att fly från situationer du inte orkar ta itu med kan göra mer skada än nytta. Fråga i stället dig själv om vad som egentligen är ditt ultimata mål i karriären och livet. Ser du inga möjligheter att nå det på din nuvarande arbetsplats? Då borde beslutet inte vara lika svårt.

3. Vad gör mig lycklig – på riktigt?
Detta kan gälla både privata och yrkesrelaterade aspekter, kanske rentav en kombination av dem? Vägen till ett lyckligt liv består av långt mer än jobb, men yrkesmässig lycka tar dig en bra bit.

4. Om jag säger upp mig – hur går jag vidare?
Planera gärna i förväg för hur du ska gå tillväga när du vill söka en ny tjänst eller utbildning. Att ha en konkret plan ger dig ett motiverande halmstrå att greppa när du lämnar kontoret för sista gången.

5. Hur är läget i min bransch?
Om du planerar att stanna kvar i din nuvarande bransch kan det vara bra att sondera terrängen efter nya möjligheter. Kom ihåg att arbetsmarknaden är känslig för konjunktursvängar, och att saker och ting kan ha ändrats markant sedan du klev på ditt nuvarande jobbet.

6. Har jag ekonomisk stabilitet?
Försäkra dig gärna om att du, teoretiskt sett, skulle klara dig bra under ett år utan fast inkomst. När lönen inte kommer som vanligt den 25:e känns hålet efter räkningarna betydligt mer i plånboken.

7. Hur blir det med försäkringar och pension?
Betalar din nuvarande arbetsgivare kontinuerligt in till din pension, eller omfattas du av en försäkring via jobbet? Du kommer att bli utan dessa förmåner ett tag, vilket kanske inte märks på kort sikt, men kan bli kännbara i det långa loppet om du går länge utan arbete.

8. Hur erfaren är jag?
Fråga dig själv om du har mer att ge eller lära dig på din nuvarande position. Kanske har organisationen planer för dig, som du inte fått höra om än? Be om ett möte med din lönesättande chef för att reda ut eventuella frågetecken.

9. Har jag gjort allt jag kan för att vilja stanna kvar?
Hur mycket blod, svett och tårar har du själv lagt ned för att skapa en tillfredsställande arbetssituation? Har du pratat med rätt personer och fått dem att uppmärksamma ditt missnöje? Sök, och du finner säkerligen mer förståelse och acceptans än du räknat med.

10. Finns det verkligen inga intressanta karriärvägar?
Många större företag erbjuder ett helt nät av möjliga och omöjliga vägar att ta internt. Dessutom kan det finnas verksamhetsplaner som ännu inte kommunicerats offentligt, som skulle öppna upp för nya möjligheter. Försök känna av läget, snacka med någon som vet mer än du och visa att du är intresserad av nya utmaningar så kanske något dyker upp.

11. Säger jag upp mig i affekt?
Emotionella faktorer, som konflikter och missnöje med kollegor kan lätt leda till oövervägda beslut. Om du känner dig påverkad av något liknande, som egentligen skulle kunna lösas ganska enkelt, sluta läs nu. Ta lite tid för dig själv och fundera på vilka relationer som fungerar och fallerar på jobbet och hur du skulle kunna göra för att lösa dem.

12. Är jag utbränd, överarbetad eller i obalans?
Chansen att du vantrivs är stor om något av ovanstående symptom är ett faktum. Har det varit en ovanligt stressig period på jobbet? Hur ser det ut längre fram, och vilka åtgärder kan du och din arbetsgivare vidta för att din orimliga arbetsbörda inte ska upprepas? Kom ihåg att alla har rätt till en sund balans mellan jobb och privatliv.

Med inspiration från Personal Branding Blog.