10 tips – så skaffar du en värdefull mentor
25 Jul 2013 kl: 00:00

10 tips – så skaffar du en värdefull mentor

Vi behöver alla hjälp, inspiration eller vägledning ibland. Ett sätt att få detta kan vara genom att skaffa en mentor. Här ger vi dig en knuff i rätt riktning i jakten på din personliga vägledare!

 

1. Se över dina behov. Varför behöver du en mentor?

 

2. Skriv ner två kolumner på en A4-sida. Problem du står inför i ena kolumnen och möjligheter i den andra.

 

3. Utifrån listan försöker du tänka ut ett önskeläge.

 

4. Utifrån föregående punkter vet du nu vilka egenskaper samt vilken kompetens du skall söka hos en mentor.

 

5. Du skall aldrig söka en mentor som är i samma bransch som du själv. Det medför att ni diskuterar på skruv- och mutternivå istället för att lyfta blicken och tala gräns-över-skridande strategier.

 

6. Skriv ner en lista med tre namn som du anser uppfyller din behovslista. Fundera en gång till och välj ut den person du vill ha som din mentor.

 

7. Ring upp din mentor och förklara att du skulle önska att just den här personen blir din mentor. Motivera varför och var tydlig.

 

8. Ta upp tidsaspekten, exempelvis att det rör sig om cirka en träff i månaden om cirka två timmar per träff.

 

9. Boka in ett första förutsättningslöst möte. Skicka gärna med information om vad det innebär att vara mentor, så att  personen får en uppfattning om vad som ingår i uppdraget.

 

10. Förhoppningsvis har du redan efter första samtalet fått en mentor. Om inte fortsätter du ringa till nummer två och eventuellt nummer tre av dina uppsatta val.

 

Källa: Almi företagspartner