10 tips när du återvänder till jobbet efter semestern
Din karriär 9 Aug 2022 kl: 00:09

10 tips när du återvänder till jobbet efter semestern

1. Planera din hemkomst

De flesta fokuserar på att planera sina avresor och att maximera semestertiden, för att sedan komma hem dagen innan det är dags att börja jobba igen. Överväg att istället komma tillbaka en eller två dagar innan jobbet drar igång igen – det ger dig tid att i lugn och ro komma iordning och kan minska stressen över den första arbetsdagen. 

2. Planera in en övergångstid

Försök att inte boka in några möten under dina första dagar tillbaka om det är möjligt. Använd de första dagarna till att städa undan ärenden som kommit in under semestern, du kommer att behöva tid till att förbereda dig och göra dig redo innan du bokar in dina första möten.

3. Gör en lista

Skriv en lista över de saker du måste få gjort på din första dag tillbaka. När det blir svårt att fokusera och veta vad du ska börja med är en lista det perfekta sättet att hålla koll på vad nästa steg är. Försök prioritera dina ärenden!

4. Håll kvar semesterkänslan

Ta vara på dina luncher och raster genom att ta promenader och sitta utomhus när du äter. När jobbdagen är slut är det den perfekta tiden för att möta upp en vän för en eftermiddagsglass!

5. Lyssna på musik

Musik kan hjälpa dig att bekämpa den tröghet som du kommer att känna på din första dag tillbaka på jobbet. Lyssna på musik som hindrar dig från att somna vid skrivbordet men som också hjälper dig att koncentrera dig nog för att kunna göra ditt arbete.

6. Ta tag i saker

Försök att inte skjuta upp saker, ta tag i dina ärenden direkt och städa undan så mycket som möjligt. Att se en rensad mailbox kommer minska din stress. Gör det bara!

7. Gör det ihop

Prata med dina kollegor – ni är alla i samma sits och kan peppa varandra när det känns tungt.

8. Ha en positiv attityd

Fokusera på det som är positivt och undvik det negativa – det kommer att hjälpa dig att hålla humöret uppe!

9. Sätt delmål

Det kan kännas som en evighet tills nästa semester, men försök att dela upp året i olika delar. Ett delmål kan vara julsemestern eller bara den kommande helgen.

10. Hitta ditt syfte

För att trivas på jobbet och göra bra ifrån sig krävs det att vi är motiverade och känner att vi har ett syfte. Försök att formulera vad just ditt syfte är på din arbetsplats – det kommer att göra dina dagar roligare.