10 snabba tips som hjälper mot stress
28 Jan 2016 kl: 00:00

10 snabba tips som hjälper mot stress

1. Koppla bort allt karriärrelaterat

Förkovra dig i något som inte har ett jota med jobbet eller studierna att göra. Kolla film, läs en bok eller något annat som håller hjärnan sysselsatt. Och som får dig att inse att världen är full av meningsfulla och roliga grejer som inte har med karriärrelaterade prestationer att göra.

Hjälp andra: Så skapar du peppig stämning på jobbet.

2. Kör ett träningspass

Kroppen kan också behöva ett miljöombyte, särskilt om du hökar i en kontorsstol hela dagarna. Försök gärna planera in en fysisk aktivitet mitt på dagen – det underlättar också en eventuell övergång mellan för- och eftermiddagens arbetsuppgifter och fokusområden.

3. Tänk på bra grejer – och var tacksam för dem

Du bor i ett rikt och välmående land, är förhoppningsvis omgiven av människor som tycker om dig och du behöver antagligen inte hitta din middag i en papperskorg. Var tacksam för det jämförelsevis otroligt lyckade liv du lever, där en missad deadline typ är det värsta som kan hända.

Läs också: Knepen som håller dig frisk i vinter.

4. Strukturera

När stressen tränger sig på kan struktur vara räddaren i nöden. Styrsla upp stöket i skrivbordslådorna eller rengör dina skor. Skriv en att göra-lista som du följer slaviskt och där du stryker över punkterna efter hand. Sortera kvitton eller vad som helst som ger dig en känsla av kontroll.

5. Säg nej till allt

Bio med mamma? Nope! Mitt i veckan-AW med polarna? Nej! Aerobic-pass med bästisen? Njet! Skippa alla måsten och guilty feelings och kör micropopcorn och fyra avsnitt av favorit tv-serien i stället. Varva ner, helt enkelt, och informera sällskapstörstare om att du helt enkelt inte orkar just i dag.

Less på jobbet? Så får du igång motivationen!

6. Skapa något med händerna

Att sticka, göra pärlplattor och bygga Lego är lysande exempel på repetitiva – men ändå kreativa – sysslor som både lugnar och stimulerar hjärnan. Det spelar ingen roll om det blir skitfult, huvudsaken är att du arbetar fysiskt med något som får dig att inse sakers plats på jorden.

7. Ändra mobilinställningarna

Många appar, särskilt de sociala, spammar sönder din telefon med blippanden och notifikationer som pockar på din uppmärksamhet. Ibland när du som minst behöver det. Gå in i mobilen och rensa bland app-aviseringarna för att åtgärda detta – du kommer garanterat chilla ned ett par hekto.

8. Ät något litet – på ett medvetet sätt

Är du en mellanmålsperson som brukar dra i dig en skål müsli när motivationen tryter framåt halv fyra-snåret? Nästa gång vill vi att du fokuserar på smakupplevelse, doft och konsistens på det du äter. Kras, kras! Blunda gärna, även om det kan se knäppt ut. Välkommen till det medvetna mellanmålets värld!

9. Ge någon en kram

En lång björnkram slappnar av uppstressade muskler och hjärnceller, höjer humöret och får dig att inse att saker och ting egentligen inte är så illa som du tror. Se till att den andra är med på grejen först – varför inte skapa en kramrutin med favoritkollegan/studiepolaren?

10. Andas

Vid stress andas du ofta högt upp i bröstkorgen i små, korta stötar, vilket ökar stressnivåerna. Då är det läge att djupandas! Luta dig lätt bakåt, titta upp med ögonen och dra in luft genom näsan. Håll kvar den en stund och involvera sedan hela kroppen i en långsam utandning. Upprepa ett par gånger.