6 Feb 2009 kl: 00:00

10 smarta löneförmåner

Kommer du inte överens med chefen i löneförhandlingen? Testa att möta argumentet om att det inte finns utrymme i budgeten för att höja din lön med att du i så fall vill ha en av förmånerna i listan nedan.

 

Det som är så tjusigt med förmånerna är att både du och din chef tjänar på det. Och till exempel en extra semestervecka kan vara värt lika mycket som några hundra extra i månaden.  

 

Hushållsnära tjänster: Många önskar att de hade mer tid för familj och vänner. Hushållsnära tjänster kan innebära städhjälp, barnvakt, tvätthjälp och reparationer. Hushållsnäratjänster ger skattereduktion.

 

Incitamentsprogram: Kan innebära att man i framtiden får förvärva ett värdepapper på förmånliga villkor, eller att man får en vinstbonus.

 

Pensionssparande: Enligt undersökningar är unga personer ointresserade av pensionssparande. Ett utmärkt tillfälle att trygga framtiden är att fixa det genom jobbet.

 

Personlig coach: Det finns flera inriktningar på personlig rådgivning. Du kanske vill utveckla ditt ledarskap?

 

Sluta röka-kurs: Förutom att du sparar pengar så är kurser i rökavvänjning en skattefri friskvård.

 

Vidareutbildning: Ny kunskap är alltid bra att ha, och på nästa löneförhandling kan du använda din nya kompetens som ett argument för högre lön.

 

Extra semesterdagar: En extra semestervecka kan betyda minst lika mycket som några hundralappar mer på kontot i månaden.

 

Träningskort: Träning är en skattefri förmån. Tyvärr omfattas inte sporter som ridning, segling, skidåkning och golf eftersom de kräver ”dyra redskap” för att utövas.

 

Sjukvård och sjukvårdsförsäkringar: skattefritt för den anställde och arbetsgivaren slipper sociala avgifter på förmånen.

 

Tjänstebil: I form av en miljöbil. De är skattepliktiga men särskilt förmånliga, dock endast fram till år 2011.  

 

 

Läs mer om löneförmåner:

Plusmeny på Doberman

Se upp för förmånsfällorna
Läs mer i vår lön&förmånssektion

Ställ en fråga om lön till vår expert Kristoffer Palmblad

Diskutera lön i vårt forum