10 säkra tecken på att du borde byta jobb
Din karriär 9 Sep 2022 kl: 09:00

10 säkra tecken på att du borde byta jobb

Känner du igen dig? Då kan det vara värt att ta sig en funderare över tillvaron på din arbetsplats.

  1. Man struntar i din input

Alla har vi idéer, och vi formligen älskar när de tas på allvar och används. Det är oerhört givande att veta att just ens eget bidrag har varit avgörande. Men när din chef eller arbetsgivare hela tiden kasserar dina idéer – eller till och med förlöjligar dem, är det inte bara förolämpande, du kommer även snart nog att tappa motivationen och sluta bry dig. Och livet är definitivt för kort för att du ska slänga bort din passion.

  1. Du kritiseras inför gruppen

Vi behöver alla feedback för att tangera den där ribban – och komma lite högre. Vi behöver få höra vad vi kan göra bättre – och hur. Men vi behöver höra de sakerna mellan fyra ögon. Livet är definitivt för kort för att du hela tiden ska gå och undra när du nästa gång ska kritiseras – eller bli förödmjukad inför andra.

  1. Du får aldrig höra ordet ”tack”

Alla behöver kredd och uppmuntran. Vi har en inneboende önskan om att få veta när vi gör något bra. Och alla, ja även de som överlag inte presterar så bra, gör något bra – någon gång. Du förtjänar att få bekräftelse för vad du bidrar med. Punkt slut.

  1. Din chef fokuserar uppåt

Du känner till typen: chefen som egentligen borde ägna sin tid på sina underställda men istället mest bara hänger efter sin egen chef. En bra chef vet att när teamet når framgång, så kommer även strålglansen falla på ledaren. Du vet att när det enda syftet med ditt jobb verkar vara att gynna din chefs karriär och inte din egen – då är det dags att dra.

  1. Du känner att du inte betyder något

Alla gillar att känna att de är en del av ett större sammanhang och känna att de gör ett avtryck både på konkreta resultat – men också i andra människors liv. Livet är för kort för att du ska gå hem och känna att du har jobbat som en dåre utan att ha gjort något meningsfullt.

  1. Du är bara en i mängden

Alla är utbytbara. Ser man det krasst så jobbar vi trots allt för att få lön. Men människor vill också jobba av andra orsaker. Vi vill arbeta med människor vi respekterar och beundrar – och vi vill bli respekterade och beundrade tillbaka. Om din chef inte då och då tittar in för att kolla hur det står till med din familj eller bara informellt stämmer av läget för att se om du behöver hjälp, kommer du att känna dig som en liten kugge i ett stort maskineri. Ingen vill vara osynlig.

  1. Du är inte det minsta peppad att gå till jobbet

Visst, alla jobb har sina dåliga sidor – men alla jobb borde även innefatta åtminstone några trevliga stunder. Eller åtminstone några utmaningar, eller vad som helst som får dig att tänka ”Åh, det där ser jag fram emot att göra.” Din tid är för dyrbar för att bara se fram emot när klockan slår hemgång.

  1. Du ser ingen framtid

Varje jobb borde leda någonstans; förhoppningsvis till en befordran – men om inte det så bör du åtminstone få chansen att utvecklas och lära nytt. Varje ny dag bör bära med sig potential att bli bättre än gårdagen och en bra chef arbetar inte bara för att förbättra företagets framtid – utan också sina anställdas. Särskilt om det betyder att de kanske kommer att gå vidare till nya spännande möjligheter. Livet är för kort för att inte känna hopp inför morgondagen.

  1. Ingen delar dina drömmar

Oräkneliga företag har startats av två eller fler personer som vid någon tidpunkt jobbat tillsammans och insett att de kompletterar varandra och vill skapa något nytt tillsammans. Om du vill bli entreprenör är en av de bästa sakerna du kan göra att först jobba på ett stort företag. Livet är för kort för att arbeta med människor som inte delar dina drömmar och passioner.

  1. Du tror att du inte kan göra något annat

Kanske tänker du ”jag kommer aldrig att kunna få lika hög lön som jag har nu” eller ”det finns inga jobb där jag bor” eller ”jag har lagt ner för mycket tid på det här företaget/den här branschen för att byta”. Eller ”jag har inte det som krävs för att driva eget.” Alla de här sakerna är sanna – om du låter dem vara det. MEN du kan göra något annat. Du måste bara tro på dig själv och lita till din egen kreativitet och uthållighet, så kommer dina ansträngningar att leda dig till nya möjligheter där du känner mening. Tusentals människor startar eget varje dag och det enda som skiljer dig från dem är att de bestämt sig för att ta chansen. Livet är för kort för att inte satsa på allt som kan göra ditt liv bättre.