Artikeln är gjord i samarbete med Pedagogpoolen.
1. Du gör en viktig skillnad
Visst var det någon i din skola som fortfarande finns kvar i både ditt huvud och ditt hjärta? Att jobba som lärarvikarie är ett fantastiskt tillfälle att få möta unga människor och göra skillnad i deras vardag, och om 20 år kan det vara dig eleverna minns som en höjdpunkt i plugget.
2. Extra cash för att utveckla och utvecklas…
Är det inte ofta väldigt mycket månad kvar i slutet av pengarna? Genom att jobba som lärarvikarie drygas kassan ut samtidigt som både eleverna och du får plus på kunskapskontot.
– Du lär dig nya saker varje dag och utvecklar dina förmågor på ett sätt som man inte kan göra utan ett jobb som detta, säger Douglas som jobbar som lärarvikarie.
3. … genom varierande och roliga arbetsuppgifter
Att få betalt för att läsa högt, repetera multiplikationstabellen, lära ut am/are/is, rätta prov och gå i skogen är ju faktiskt inte helt fel. Och har du egentligen stenkoll på Europas städer och vattnets kretslopp? Här är din chans att fräscha upp kunskaperna!
4. Du kan jobba när du vill
Hos Pedagogpoolen finns både personer som arbetar varje dag och studenter som jobbar när de är tillgängliga. Det finns både korta och långa uppdrag och du styr själv när och var du vill arbeta. Vill du jobba fyra dagar i veckan eller några dagar i månaden? Du bestämmer!
5. Du får en ovärderlig merit på ditt cv
Ordet lärarvikarie på en meritförteckning tyder på ansvar, seriositet och pålitlighet, och du får leta länge med både ljus och lykta för att hitta en arbetsgivare som inte vill anställa en pedagogisk och flexibel person som jobbat med att möta människor.
6. Du får variation i vardagen
Oavsett om man pluggar eller jobbar kan dagarna ofta ha en tendens att se ganska lika ut. Det kan du råda bot på genom att välja ett jobb där du ena dagen är ute på friluftsdag i city för att andra dagen planera gymnasiearbeten med elever i förorten.
7. Du blir uppskattad
Man ska inte förringa drivkraften ett riktigt bra jobb kan ge. Att känna sig uppskattad av elever och se dem lyckas och växa i sig själva gör en motiverad att fortsätta att göra ett riktigt bra jobb – vilket i sin tur gör att du blir ännu mer omtyckt!
8. Du får flexibilitet och sammanhang samtidigt
Pedagogpoolen håller regelbundna after works och utbildningar för alla sina vikarier. Även om du jobbar ensam har du alltså kollegor som du får massor av tillfällen att diskutera, reflektera och umgås med!
9. Du får träffa nya människor och bygga ett stort nätverk
Du möter inte bara olika barn och elever, utan bygger även ett nätverk med lärare, rektorer och administratörer som kan ge dig professionella råd och kontakter för framtiden. Det obligatoriska kafferumssnacket följer aldrig samma mönster när du hela tiden får träffa nya ansikten att dela dina arbetsdagar med. Hej då invanda beteenden och förbestämda samtalsämnen, hej öppna sinnen och nyfikenhet!
10. Det är viktigt på riktigt
Ett fotbollslag utan ledare eller avbytare på bänken är lika otänkbart som en skola utan lärare och vikarier. Som lärarvikarie kliver du in i en klass ovetandes om vilka roller de olika eleverna har. Därmed kan du visa att du ser och lyssnar på alla individer, inte bara på de som alltid brukar synas och höras.
——–
När du har läst de tio anledningarna tänker du kanske: ”Okej, men kan det inte vara ganska jobbigt att vara lärarvikarie ibland också?”
Jo, visst händer det att du träffar omotiverade elever, att det känns stressigt att inte veta var man ska jobba nästa dag eller att lektioner inte blir som man tänkt sig.
Men möjligheterna är betydligt större än utmaningarna. Det tycker i alla fall Pedagogpoolens nära 1 200 lärarvikarier, som alla har olika bakgrunder och erfarenheter men en sak gemensamt: de brinner för att vara goda förebilder och göra skillnad i barn och ungdomars vardag.
Så här säger en av dem, Isa:
– Det bästa med jobbet är när man får uppskattning och bekräftelse på att man gör ett bra jobb! Till exempel när en förskoleförälder säger att hens barn pratar om en hemma, när en elev ritar en teckning när man ska avsluta sitt uppdrag på hens skola eller när någon utbrister ”jahaaaaa” när man förklarar någonting.
Artikeln är gjord i samarbete med Pedagogpoolen.