Vem sa att du inte kan?
8 Jan 2021 kl: 00:00

Vem sa att du inte kan?

Pelle utbildade sig till elektriker och jobbade i byggbranschen i nio år, något som var rätt okej i hans värld då. Han gjorde det som förväntades av honom. Sakta började en önskan om ett friare liv infinna sig, han ville bestämma mer över sin tid, tjäna mera pengar och ta kommandot över sitt liv.

Att hitta vägar vidare

Hans första steg mot en förändring var att söka in på Komvux för att komplettera sin gymnasieutbildning. Där fick han en mattelärare som såg honom och kunde förklara hur det fungerade med procenträkning och sannolikhetslära. Känslan av att kunna gav självförtroende och modet att fortsätta på nya vägar. Han började läsa böcker, särskilt motivationsböcker och ledarskapsböcker. Han säger:

Jag förstod att jag måste bli min egen ledare först och främst och att det inte längre gick att skylla på alla andra.

Tidigare hade han många tankar om att det inte var någon idé att försöka förändra sitt liv, det var ju trots allt ganska bra ändå, vad kunde man förvänta sig? Väl inne i företagsvärlden så stod det klart att Pelle Johansson hade bra ledaregenskaper och sedan ledde resan till olika företag i Sverige, Polen och Tjeckien. Hans specialitet kom att bli att lyfta företag som gick dåligt, där hittade han sin superkraft.

Kan man mer än man tror eller mindre?

Idag har han varit chef och ledare i många år, nu koncernchef i Hagabadet Holding AB och vice VD i Izonen. Han är intresserad av människors utveckling och får mycket positiv respons från medarbetare. En annan roll som Pelle Johansson har är den som personlig tränare och gyminstruktör. Där kommer hans ledaregenskaper väl till pass och hans förmåga att få människor att kunna göra mer än de tror, att övervinna gamla föreställningar om vad de klarar av, här då fysiskt sett. Det kan också röra sig om att få en mer realistisk syn på vad man klarar så att man inte får skador. Pelle Johansson har gjort följande iakttagelser:

–På ett styrkepass är det vanligt att kvinnorna lägger på 20% för lite motstånd, medan männen lägger på 20% för mycket. Det påminner om hur vi bedömer CV vid anställningar i företagen. För männen tar vi bort cirka 20% i CV och för kvinnorna lägger vi till 20%.

Positiv feedback

Nu har Pelle Johansson samlat sina egna erfarenheter som företagare och ledare i en bok som är en motivationsbok med konkreta exempel. Boken Från Biskopsgården till Stureplan riktar sig till alla som är intresserade av ledarskap, företagande och till dem som vill ta nya steg i livet. Någon har också yttrat att detta borde min tonåring läsa!

–Jag har velat få ut ett koncentrat av upplevelser och reflektioner från halva mitt liv i en enda bok. Den har nästan blivit lite för allomfattande. Jag har sett människor transformeras till självledare på ett nästan magiskt sätt. Mycket händer när viljan till att utvecklas vinner över rädslan att misslyckas, avslutar han.


av: Nina Jansdotter