Vd:n: ”Anställer bara de som är bättre än jag”
10 Dec 2015 kl: 00:00

Vd:n: ”Anställer bara de som är bättre än jag”

1968

”Föds i Teheran i Iran. Nu i efter­hand kan jag se att min uppväxt präglades av jämställdhet. Eftersom mamma var sjuksköterska och jobbade skift så tog pappa, som jobbade på bank, hand om mig och mina två småbröder väldigt mycket. Det var en självklarhet.”

1986

”Tar min gymnasieexamen. Min pojkvän, och numera make, flyr till Sverige för att undvika militärtjänst­göring i kriget mellan Iran och Irak. Jag vet inte riktigt vad jag vill göra och börjar på universitetets sjuksköterskelinje.”

1988

”Teorin på sjuksköterskeutbildningen går bra, men jag klarar inte av att se alla krigsskador och allt lidande under den praktiska delen. Lämnar Iran och kommer till Göteborg som ”kärleks­invandrare”. Lär mig svenska och kompletterar min utbildning på komvux.”

1990

”Vår son föds. Jag pluggar samtidigt som jag är hemma med honom. Först läser jag en termin till programmerare­ på Chalmers, men inser att jag vill arbeta mer med människor och byter till kandidatprogrammet i kost­ekonomi vid Göteborgs universitet.”

1997

”Lämnar universitetsvärlden efter att ha tagit min examen som kostekonom, läst olika kurser på Handels och jobbat extra som kostchef vid sidan av studierna. Vi flyttar till Stockholm.”

1998

”Jobbar som kostchef på en skola i Huddinge och lägger ut en platsannons för att anställa en kock, när jag ser att Sodexo söker en ambulerande restaurangchef. Söker och får jobbet.”

1998

”Sodexo-jobbet är inte vad jag väntat mig. Arbetsgrupperna har en inarbetad struktur som gör att en inhoppande ledare blir överflödig. Men min chef vägrar ta emot min avskedsansökan, hon ser min kompetens och erbjuder mig jobb som distriktschef i stället.”

2000

”När min chef går i pension ersätter jag henne som regionchef. Därefter har jag blivit erbjuden en ny roll inom bolaget ungefär vart tredje år och varit försäljnings­direktör, driftschef, affärsområdeschef och Sverigechef innan vd-uppdraget.”

2010

”Inför ett nytt jämställdhetsprogram tillsammans med ledningen. Målet var att andelen kvinnor på ledande positioner skulle öka från 14 till 50 procent till år 2015 – ett mål vi har uppnått. Nu fokuserar vi på mångfald inom bolaget sett till ålder.”

2014

”Blir vd för Sodexo i Sverige och Danmark. Det är ett fantastiskt bolag. Serviceanda, laganda och utveckling är värderingarna som har styrt verksam­heten ända sedan starten 1966, och gjort att Sodexo vuxit från ett enmansföretag till att vara världens 18:e största arbetsgivare.”

2015

Utses till svenskt näringslivs mäkt­igaste kvinna. Får även utmärkelsen ”Inspirational Role Model of the Year” på European Diversity Awards i London, och rankas som den tredje mest framgångsrika kvinnliga företagsledaren i norra Europa.”